Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 07.10.2020. 18:00
  • Francuska

Dozvolili neonikotinoide kako bi spasili proizvodnju šećerne repe

Francuska vlada odobrila je nacrt zakona kojim se uzgajivačima šećerne repe dopušta primjena neonikotinoida do 1. srpnja 2023.

Foto: JumpStory
  • 364
  • 35
  • 0

Nakon brojnih rasprava u vezi neonikotinoida, kontroverzne klase pesticida za spašavanje šećerne repe, francuska je vlada ipak odlučila popustiti. Naime, jučer je u toj zemlji odobren nacrt zakona kojim se proizvođačima ove kulture dopušta uporaba kemijskih sredstava koji su, kako piše reuters, štetni za pčele. Brojni su poljoprivrednici pozdravili ovu odluku.

Pomoć zbog pada cijena i zatvaranja šećerana

Iako je ovaj prijedlog u suprotnosti s obećanjem predsjednika Emmanuela Macrona tijekom njegove predsjedničke kampanje, trenutni je cilj pomoći industriji šećera koja je oslabljena zbog pada cijena, što je dovelo i do zatvaranja tvornica.

Inače, ova je industrija ključni sektor njihove ekonomije jer osigurava ukupno 46.000 radnih mjesta, uključujući 25.000 poljoprivrednika i 21 tvornicu.

Francuska razmišlja o ponovnom uvođenju neonikotinoida

Ministar poljoprivrede, Julien Denormandie kazao je članovima Nacionalne skupštine, tijekom žustrih rasprava o nacrtu zakona, da je on stvoren kako bi zaštitio francusku samodostatnost šećerom i da nije anti-ekološki.

Međutim, s tim se nikako ne slažu zagovornici zaštite okoliša koji tvrde da ovi pesticidi doprinose propadanju pčela narušavajući njihovu orijentaciju, pamćenje i razmnožavanje.

Dozvola vrijedi do 1. srpnja 2023.?

Kako bi izbjegli da se poljoprivrednici, koji su ove godine doživjeli prosječan pad proizvodnje od 15% odluče uzgajati manje šećerne repe, vlada je predložila da im se do 1. srpnja 2023. dopušta uporaba neonikotinoida za tretiranje sjemena.

Prijedlog ovog zakona ide Senatu prije drugog glasanja u Donjem domu.

U međuvremenu su se znanstvenici i proizvođači obvezali pojačati istraživanje alternativa. Međutim, grupe za zaštitu okoliša žestoko su osudile odstupanje, označivši ga prijetnjom ekosustavu i javnom zdravlju jer se smatra da rezidue ovih pesticida ostaju u tlu i vodi.

"Povijest će pamtiti da, unatoč znanstvenim dokazima i pritiscima javnog mijenja ova vlada nastavlja 'pokrivati' trovanje tla, životinja i naše hrane", komentirao je Clement Senechal, borac za Greenpeace u Francuskoj.

Pad prinosa zbog virusa žutice

Ova je zemlja najveći proizvođač šećera u Europskoj uniji, a ondje je zasijano 420.000 hektara ove kulture, što je prema podacima tamošnjeg ministarstva poljoprivrede, 5% manje u odnosu na prošlu godinu.

Manje ptica - više štetnika: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičje populacije?

Prosječni prinosi bilježe pad od 11%, a ratari tvrde da su u nekim dijelovima smanjeni za čak 30 do 50% jer su im zelene lisne uši prenijele virus žutice koji je uništio urod.

Podsjećamo, već nekoliko mjeseci proizvođači traže pomoć, a nakon brojnih rasprava o ponovnom uvođenju neonikotinoida osim brojnih kritika organizacija za zaštitu okoliša, Francusku je napala i susjedna Njemačka.


Povezana biljna vrsta

Šećerna repa

Šećerna repa

Sinonim: - | Engleski naziv: Sugar beet | Latinski naziv: Beta vulgaris var. saccharifera

Šećerna repa je industrijska biljka koja se uzgaja za proizvodnju šećera, zbog visoke koncentracije saharoze u njezinom zadebljanom korijenu. Iz šećerne repe se dobije 16%... Više [+]

Tagovi

Neonikotinoidi Francuska Dozvola Šećerna repa Zaštita bilja


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]