Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ptice
  • 22.08.2020. 07:30

Manje ptica - više štetnika: Neonikotinoidi glavni razlog za opadanje ptičje populacije?

Novo istraživanje otkrilo je da je glavni uzrok pada na području SAD-a povećana upotreba neonikotinoidi insekticida.

Foto: JumpStory
  • 217
  • 225
  • 0

Biološka raznolikost ptica u Sjedinjenim Državama sve više opada, a ukupna populacija smanjila se za 29% od 1970., dok su se pašnjaci smanjili za čak alarmantnih 53%, podaci su to nove studije sa Sveučilišta u Illinoisu. 

Razloga za smanjenje ima puno,  od pojačane poljoprivredne proizvodnje, upotreba pesticida do pretvorbe travnjaka u poljoprivredna zemljišta i onog najupečatljivijeg, klimatskih promjena. Novo istraživanje otkrilo je da je glavni uzrok pada na području SAD-a povećana upotreba neonikotinoidnih insekticida.

Zagrijavanje voda prijeti opstanku brojnih ribljih vrsta o kojima čovjek ovisi

"Ovo istraživanje je prvo takvo na nacionalnoj razini, a koristili smo podatke o stotinama vrsta ptica. Također, pokazalo se da ova tvar ima negativan utjecaj i na travnjake. Ptice imaju ključno mjesto u ekosustavu širom svijeta, a njihovo smanjenje rezultira rastom populacije štetnika, a onda i većom potrebom za korištenje pesticida“, kaže Madhu Khanna profesorica sa Sveučilišta. 

Toksičniji od ostalih pesticida

Khanna i koautori Yijia Li, studentica poslijediplomskog studija te Ruiqing Miao, docent na Sveučilištu Auburn, analizirali su populacije ptica od 2008. do 2014.godine. Otkrili su da je porast količine od 100 kg neonikotinoida po okrugu rezultiralo smanjenjem pašnjaka za 2,2% i ptica za 1,6%. 

Broj ptica se smanjio za 85%. Stižu li nam "tiha proljeća"?

Sveobuhvatna baza podataka s oko 3.000 ptičjih ruta po SAD-u pokazala je kako i drugi pesticidi imaju efekt na opadanje populacije, ali ne tako kao ovaj čija upotreba unazad par godina sve više raste, navodi sciencedaily.

"Neonikotinoidi su znatno toksičniji od ostalih i duže se zadržavaju u tlu i okolišu", napominju istraživači. 

Projekt je podržan od strane Hatch sredstava iz američkog Ministarstva poljoprivrede (USDA), Nacionalnog instituta za hranu i poljoprivredu (NIFA).
 


Tagovi

Studija Ptice Opadanje populacije Neonikotinoidi Travnjaci


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.