Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nova Vlada
  • 09.05.2024. 15:00

Domovinski pokret preuzima Ministarstvo poljoprivrede, tko će biti novi ministar/ica?

Kuloari bruje o izboru novog čelnika/ce sektora agrara. Evo o čemu se šuška.

Foto: V. Stapić/Depositphotos, aa-w
  • 3.272
  • 261
  • 1

Bijeli dim je pušten, nije novi papa, ali jest nova saborska većina. HDZ i Domovinski pokret dogovorili su formiranje buduće Vlade, u kojoj će Ministarstvo poljoprivrede preuzeti novi partner. 

Premda je sam (tehnički i očito budući) premijer Andrej Plenković naglasio da se o imenima nije pričalo, danas je jasno da Marija Vučković dobiva status bivše čelnice ovoga resora. 

Kad je prisutna šutnja službenih kanala, kako to već biva u neizvjesnosti, kuloari postaju aktivni. 

Kažu pojedini izvori da je najizgledniji novi ministar poljoprivrede glavni tajnik Domovinskog pokreta i predsjednik ogranka Vukovarsko-srijemske županije, Josip Dabro koji, ističu, ima znanje te kao Slavonac shvaća poljoprivredu i njezine probleme. 

Šuška se među dijelom poljoprivrednika i da bi potencijalni ministar mogao doći iz poslovnih voda, odnosno vratiti se u političke. Spominje se tako ime predsjednika Uprave Pevexa, bivšeg osječko-baranjskog župana i gradonačelnika Osijeka, Krešimira Bubala. No, to nam je sam Bubalo demantirao. 

U istom kontekstu prvog čovjeka hrvatskog agrara, no ovoga puta iz struke jer je Dabro kineziolog, a Bubalo ekonomist, spominje se i ravnatelj Poljoprivrednog instituta Osijek, dr.sc. Zvonimir Zdunić. 

Zanimljivo je i da visoko među dijelom agrarne javnosti kotira i Vesna Vučemilović, bivša članica ove stranke, koju bi pojedini također rado vidjeli na mjestu ministrice. 

(update) U međuvremenu se pojavila i informacija da je u igri za ministra i predsjednik Uprave VUPIK-a Goran Miličević

Sjedište Ministarstva poljoprivrede u Osijeku?

Uglavnom, na čelnom mjestu žele nekoga iz Slavonije gdje se nalazi glavnina poljoprivredne proizvodnje.

Ujedno, sam Domovinski pokret, kako su za Agroklub naveli u jeku predizborne kampanje, želi da sjedište Ministarstva poljoprivrede bude u Osijeku. 

Vezano uz imena, rekli su nam da su od imena važnije kompetencije osoba na predloženim pozicijama. "Zasigurno je plan da na spomenutim funkcijama budu osobe iz struke, koje će znanjem i iskustvom moći najbolje razumjeti problematike s kojima se susreće hrvatski poljoprivrednik". 

Ministarstvo poljoprivrede često je, istaknuli su, bilo Ministarstvo ružičastih naočala. "Terenski rad i stvarna povezanost s proizvođačima u pravilu nedostaje. Prisjetimo se najskuplje sjetve u povijesti - nikad većih ulaznih troškova mineralnih gnojiva, sjemena, plavog dizela; sporosti u djelovanju u suzbijanju afričke svinjske kuge, brojnih nelogičnih poteza vezanih uz ASK, itd.", naveli su iz DP-a nedavno u obraćanju agrarnoj javnosti. 

Iako se bilježe brojna neslaganja oko poljoprivrednih politika, posebice ograničenja potpora, obje buduće vladajuće stranke ukazale su na problem pada broja stanovnika, iseljavanja i praznih sela što će, kako smo čuli, rezultirati novim, Ministarstvom demografije koje također preuzima DP. 

Domovinski pokret: Treba uvesti ograničenje potpora na maksimalni iznos od 100.000 eura

Podsjetimo i da je Domovinski pokret naglasio potrebu za  tzv. cappingom čime žele ograničiti potpore na 100.000 eura "jer za očekivati je da ukoliko generirate potpore u tom iznosu imate poslovnu razvijenost na dovoljno visokoj razini, pa potpora, u smislu onoga što potpora treba i biti - pomoć u rastu, razvoju poljoprivrednog gospodarstva, u tom stupnju razvijenosti više nije potrebna". No, bit će zanimljivo vidjeti kako će na to reagirati čelnik PPD-a Pavao Vujnovac, s kojim se lideri DP-a dovode u vezu.  


Tagovi

Parlamentarni izbori Ministarstvo poljoprivrede Novi ministar Broj 13 Hrvatski sabor Vlada Domovinski pokret HDZ


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sirutka ključna komponenta novog sredstva protiv mamurluka?

Znanstvenici su osmislili sredstvo koje bi moglo biti najbolji lijek za mamurluk. Napravljen je od sirutke, nanočestica zlata i šećera, piše sciencealert.  Eksperimenti n...

Više [+]