Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivredne kvote
  • 08.03.2021. 14:15

Dogovorene poljoprivredne kvote između EU i SAD?

Sporazum pokriva desetke kvota i milijarde eura trgovine, uključujući govedinu, perad, rižu, mliječne proizvode, voće i povrće te vina.

Foto: Depositphotos/foto-pixel.web.de
  • 165
  • 77
  • 0

Europska unija i Sjedinjene Države zaključile su pregovore o prilagodbi poljoprivrednih kvota Svjetske trgovinske organizacije (WTO), a nakon povlačenja Velike Britanije iz EU. 

Kako se ističe u priopćenju Europske komisije, ovo je vrhunac dvogodišnjih pregovora, a sporazum pokriva desetke kvota i milijarde eura trgovine, uključujući govedinu, perad, rižu, mliječne proizvode, voće i povrće te vina.

Komentirajući načelno postignuti sporazum, povjerenik za poljoprivredu Janusz Wojciejowski rekao je: "Drago mi je što smo postigli dogovor s najvažnijim trgovinskim partnerom, SAD-om. Ovaj sporazum - sklopljen u okviru WTO-a - čuva izvorne količine kvota, ali ih dijeli između EU i Velike Britanije. Daje sigurnost i stabilnost poljoprivrednoj trgovini i našim tržištima."

EU provodi slične pregovore o raspodjeli tarifnih kvota s dvadeset i jednim drugim partnerom, a već su zaključeni pregovori s Argentinom, Australijom, Norveškom, Pakistanom, Tajlandom, Indonezijom i drugima, stoji u priopćenju.

Nakon što Komisija usvoji sporazum između EU-a i SAD-a, on će biti poslan Vijeću i Europskom parlamentu na ratifikaciju kako bi mogao što prije stupiti na snagu.

Treba napomenuti da su prije zaključenja ovih pregovora, u petak, 5. ožujka ove dvije strane dogovorile suspenziju na četiri mjeseca uzajamnih carina uvedenih zbog spora oko subvencija proizvođačima zrakoplova Airbus i Boeing.

Suspenzija se odnosi na sve proizvode, onih koji su povezani sa zrakoplovnom industrijom i onih koji nisu.


Tagovi

SAD Poljoprivredne kvote WTO Tarifne kvote


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Čestitamo vam Međunarodni dan mrkve!
Skoro da smo zaboravili na kraljicu mrkvicu, najvažniji sastojak svakog poštenog čušpajza.
Foto: Depositphotos/nblxer