Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carina
  • 05.01.2021. 07:30

SAD povećava carine na vina iz Francuske i Njemačke

Zbog spora oko subvencioniranja zrakoplovnih tvrtki, kraći kraj izvukli su proizvođači i uvoznici vina, konjaka i rakije iz Francuske i Njemačke.

Foto: Depositphotos/yacobchuk1
  • 127
  • 151
  • 0

Zbog spora oko subvencioniranja zrakoplovnih tvrtki koji između Washingtona i Bruxellesa traje već 16 godina, SAD uvodi nove carine na vina iz Francuske i Njemačke.

U izjavi za reuters Ured američkog trgovinskog predstavnika (USTR) rekao je da se carine odnose na dijelove za proizvodnju zrakoplova i određena vina, kao i na konjake i rakije iz te dvije zemlje. Međutim, nisu rekli kada odluka stupa na snagu jer će naknadno objaviti detalje.

Ova američka reakcija dolazi u vrijeme kad njihovi i europski pregovarači nastavljaju razgovore o okončanju dugotrajnog spora zbog vladine pomoći europskom Airbusu, iza kojeg politički stoje Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Španjolske, te američke pomoći proizvođaču aviona Boeing Co.

EU nepravedna?

USTR je optužio EU da je nepravedno izračunala carine za SAD koje su dopuštene presudom Svjetske trgovinske organizacije u rujnu. "EU mora poduzeti neke mjere kako bi nadoknadila tu nepravdu", poručili su.

"Akcija će izazvati dodatne poteškoće za američke tvrtke koje su već teško pogođene prethodnim carinama“, upozorio je Ben Aneff, predsjednik Američkog saveza za trgovinu vinom pozivajući novoizabranog predsjednika Joea Bidena da brzo preokrene tu odluku.

Kaže i da će američki restorani i mala poduzeća koja se već bore za opstanak najviše stradati, te da će takva odluka uništiti radna mjesta.

Francuski izvoz vina pao zbog američkih carina

Emily Haber, njemačka veleposlanica u SAD-u je pozvala na brzu akciju za rješavanje spora, nazivajući to odvraćanjem pozornosti od većih pitanja koja zahtijevaju zajedničko djelovanje poput klimatskih promjena i pandemije.

Podsjećamo, u studenom je EU najavila da uvodi carinu na uvoz od četiri milijarde američkih dolara u znak odmazde za američke subvencije proizvođaču aviona Boeing, obračunavajući se tako s aktualnim, uskoro bivšim američkim predsjednikom, Donaldom Trumpom. On ostaje na vlasti do 20. siječnja 2021. godine pa je stigao uzvratiti udarac povećanjem američkih carina za Europu.

Treba napomenuti da se više od 10 godina EU i SAD međusobno optužuju da podržavaju svoja matična zrakoplovna tržišta poreznim olakšicama, bespovratnim sredstvima i slično.


Tagovi

SAD Carine Vino Francuska Njemačka


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]