Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Carine
  • 10.11.2020. 13:30

EU uvodi carine na američku robu: Trump ima još malo vremena za uzvratiti udarac?

EU je odlučna u uvođenju carina na američku robu koja uključuje i poljoprivredna dobra. I dok je aktualni, a uskoro bivši predsjednik Donald Trump najavio uzvratiti udarac, od novog se očekuje da će popraviti odnose s EU.

Foto: Depositphotos/woff1966.gmail.com
  • 125
  • 144
  • 0

Europska unija spremna je sljedećeg tjedna uvesti carine na uvoz od 4 milijarde američkih dolara u znak odmazde za američke subvencije proizvođaču aviona Boeing, rekli su diplomati EU-a, obračunavajući se tako s aktualnim, uskoro bivšim američkim predsjednikom, Donaldom Trumpom.

Naime, on ostaje na vlasti do 20. siječnja iduće godine i u više od dva mjeseca ima dovoljno prostora za povećanje američkih carina za Europu koje su istovremeno uvedene zbog subvencija za proizvođača aviona Airbus, europsku zrakoplovnu kompaniju sa sjedištem u Toulouseu u Francuskoj.

Podsjećamo, više od deset godina EU i SAD međusobno se optužuju da podržavaju svoja matična zrakoplovna tržišta poreznim olakšicama, bespovratnim sredstvima i slično.

Trump najavio uzvratiti udarac

Kako piše BBC, Svjetska trgovinska organizacija (WTO) već je presudila da su subvencije koje je EU dao Airbusu 2004. godine bile nezakonite. U skladu s njihovom presudom, SAD je prošle godine uveo carine na europsku robu vrijednu 7,5 milijardi dolara među kojima je bila i poljoprivredna, od sira do maslina. U kombinaciji, ta dva slučaja predstavljaju najveći svjetski trgovinski spor ikad.

Trumpova administracija uvodi carinu na europske proizvode: na udaru vino, sir, viski

Američki trgovinski predstavnik Robert Lighthizer prošlog je mjeseca upozorio da će bilo kakve carine EU natjerati SAD na odgovor, a Trump je zaprijetio da će uzvratiti udarac.

One iz Bruxellesa koje su odobrene od strane WTO prošlog mjeseca, smatraju se važnom polugom u pregovorima za okončanje spora započetog još 2004. godine.

"Očekuje se da će biti uvedene sljedeći utorak ili srijedu", kazao je reutersu jedan diplomat EU .

Od Bidena se očekuje da će popraviti odnose s EU?

Washington tvrdi da ne postoji zakonska osnova za carine EU jer su ukinute osnovne subvencije Boeingu. Europski dužnosnici tvrde da samo WTO može odlučiti o poštivanju zakona i da zeleno svjetlo od prošlog mjeseca stoji.

EU i Vijetnam trgovinskim sporazumom ukidaju gotovo sve carine

S obzirom na Bidenovu pobjedu očekuje se da će se raditi na popravljanju odnosa s Bruxellesom, a razgovore o subvencijama zrakoplova mogao bi iskoristiti kao gestu dobre volje dok pokušava izgraditi jedinstveniji front protiv Kine.

Carine su do sada zadržane kako bi se izbjegao sukob s američkom predsjedničkom kampanjom, a vlade EU su se o njihovu uvođenju formalno dogovorile na dan američkih izbora u utorak, no još moraju odlučiti kada točno će ih točno uvesti.

Uvode se carine i za poljoprivredne proizvode

Nova takse će utjecati na američke avione i dijelove, ali i voće, orašaste plodove te ostale poljoprivredne proizvode, sok od naranče, neka žestoka pića, građevinsku opremu i casino stolove.

Europska komisija smatra to svojim pravom u slučaju da se ne bude mogla dogovoriti s Washingtonom. Naime, SAD je ovlašten nametnuti carine na europsku robu u ranije spomenutom iznosu od 7,5 milijardi dolara, ali nije iskoristio cijelu kvotu. Stoga bi ih zauzvrat mogao povećati za raznu robu ili proširiti ciljni popis.

Za kukuruz, sirak i raž trenutno nema uvoznih carina

"Bilo kakve carine EU na alkoholna pića dodatno bi uništile industriju koja je već zabilježila pad izvoza viskija u Europu za 41% zbog onih prethodnih", rekao je Chris Swonger, predsjednik i izvršni direktor američkog Vijeća za alkoholna pića

Europski proizvođači izrazili su slične pritužbe na američke takse. Političari s obje strane Atlantika su pod sve su većim pritiskom kako bi spriječili da zrakoplovna zavada našteti drugim industrijama.


Tagovi

Europska unija SAD Carine Donald Trump Joe Biden Poljoprivredni proizvodi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?