• Zaštita mora i oceana
  • 24.11.2019. 13:30

Članice EU jednoglasno poduprle ambiciozne napore za zaštitu oceana i mora

Vijeće poziva na pojačano političko djelovanje na svim razinama vlasti radi zaštite morskih i obalnih ekosustava

Foto: Pixabay/Anestiev
  • 149
  • 16
  • 0

Vijeće EU usvojilo je zaključke 19. studenog o oceanima i morima, u kojima je naglasilo da su klimatske promjene izravna i egzistencijalna prijetnja životu u oceanima i morima na globalnoj razini. Vijeće poziva na pojačano političko djelovanje na svim razinama vlasti radi zaštite morskih i obalnih ekosustava. S velikom zabrinutošću primjećuje da se europska regionalna mora zagrijavaju brže od prosjeka.

Države članice jednoglasno ističu da je potrebno odmah reagirati na sve veće prijetnje našim oceanima, morima i obalnim područjima. Vijeće poziva Komisiju da osmisli moguće politike za odgovor na zabrinjavajuće nalaze novog posebnog izvješća Međuvladinog panela o klimatskim promjenama (IPCC) o oceanima i kriosferi s obzirom na klimatske promjene.

Cilj je osigurati zdrave i otporne more i oceane

EU ulaže 156 milijuna eura u bolji sustav za pitku i otpadnu vodu u Hrvatskoj

Vijeće u svojim zaključcima naglašava važnost održivog iskorištavanja morskih resursa; održivog plavoga gospodarstva i uloge gospodarskih sektora povezanih s oceanima, morima i obalama, uključujući ribarstvo, pomorski promet i obnovljive izvore energije na moru; poboljšane koordinacije pomorske sigurnosti, uključujući cirkumpolarnu meteorološku i oceanografsku suradnju; zaštite Arktika i najudaljenijih regija te prekomorskih zemalja i područja s obzirom na njihovu posebnu osjetljivost na klimatske promjene; smanjenja morskog smeća, uključujući plastični otpad i mikroplastiku; osiguravanja zdravih i otpornih oceana; zaštite bioraznolikosti osjetljivih morskih i obalnih ekosustava te jačanja istraživanja i znanosti o oceanima.


Tagovi

Vijeće EU Klimatske promjene Oceani i mora Zagađenost mora


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Godina je na izdahu.
Rekli bismo “neka više”.

- Po čemu ćete pamtiti 2020. godinu?
- Imate li velike planove od 2021. godine?

Foto: Tomislav Januš