Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.
  • EU ulaže u vodu
  • 09.11.2019. 10:30

EU ulaže 156 milijuna eura u bolji sustav za pitku i otpadnu vodu u Hrvatskoj

Kohezijska ulaganja u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. omogućit će pristup boljoj vodoopskrbi i pročišćavanju otpadnih voda za dva milijuna ljudi.

Foto: Pixabay/diaspors
  • 545
  • 28
  • 0

Europska komisija je odobrila dva projekta, u ukupnoj vrijednosti 156,6 milijuna eura iz Kohezijskog fonda, za nadogradnju infrastrukture za vodu i otpadne vode u Hrvatskoj. 105,6 milijuna eura uloženo je na području Kaštela i Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 51 milijun eura uloženo je na području Zaprešića. Oba bi projekta trebala biti u funkciji 2023. godine.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella rekao je: "Ovi projekti koje financira EU u Hrvatskoj pokazuju da Kohezijska politika može učiniti puno: poboljšati svakodnevni život tako što će ljudima omogućiti pristup kvalitetnoj pitkoj vodi, zaštiti mora i okolišu i potaknuti turizam i lokalno gospodarstvo."

Na području Kaštela-Trogir, nadogradnja će povećati stopu vodoopskrbnog priključka, omogućujući tako skoro cjelokupnom stanovništvu područja projekta (njih 63.000) spajanje na mrežu. Također će povećati priključke na sustav otpadnih voda, sa 45% na 97% stanovništva.

Cilj je i borba protiv zagađenja morske vode

Pored toga, ovaj projekt ima za cilj borbu protiv zagađenja morske vode. To će poboljšati kvalitetu vode za kupanje na ovom području u kojem turizam omogućuje 3.500 radnih mjesta. Izgradit će se ili obnoviti 350 km vodovodne i otpadne vode, uz povećanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Divulje i izgradnju sličnog postrojenja na otoku Čiovo.

U Zaprešiću će gotovo 7.000 stanovnika dobiti pristup boljoj usluzi pitke vode kao rezultat radova na mreži koji financira EU i koji će imati smanjene gubitke vode. Više od 19.000 ljudi na tom području bit će priključeno na mrežu otpadnih voda, zahvaljujući 135 km dodatnog cjevovoda.

Kohezijska ulaganja u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. omogućit će pristup boljoj vodoopskrbi i pročišćavanju otpadnih voda za dva milijuna ljudi.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pitka voda Otpadna voda Kohezijski fond EU Projekt Hrvatska Trogir Kaštela Zaprešić


Autorica

Karolina Rastija

Više [+]

Magistra agroekonomike s iskustvom u poljoprivredi. Svoje znanje i savjete dijeli i s čitateljima Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB