• EU ulaže u vodu
  • 09.11.2019. 10:30

EU ulaže 156 milijuna eura u bolji sustav za pitku i otpadnu vodu u Hrvatskoj

Kohezijska ulaganja u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. omogućit će pristup boljoj vodoopskrbi i pročišćavanju otpadnih voda za dva milijuna ljudi.

Foto: Pixabay/diaspors
  • 532
  • 28
  • 0

Europska komisija je odobrila dva projekta, u ukupnoj vrijednosti 156,6 milijuna eura iz Kohezijskog fonda, za nadogradnju infrastrukture za vodu i otpadne vode u Hrvatskoj. 105,6 milijuna eura uloženo je na području Kaštela i Trogira u Splitsko-dalmatinskoj županiji, a 51 milijun eura uloženo je na području Zaprešića. Oba bi projekta trebala biti u funkciji 2023. godine.

Povjerenik za okoliš, pomorstvo i ribarstvo Karmenu Vella rekao je: "Ovi projekti koje financira EU u Hrvatskoj pokazuju da Kohezijska politika može učiniti puno: poboljšati svakodnevni život tako što će ljudima omogućiti pristup kvalitetnoj pitkoj vodi, zaštiti mora i okolišu i potaknuti turizam i lokalno gospodarstvo."

Na području Kaštela-Trogir, nadogradnja će povećati stopu vodoopskrbnog priključka, omogućujući tako skoro cjelokupnom stanovništvu područja projekta (njih 63.000) spajanje na mrežu. Također će povećati priključke na sustav otpadnih voda, sa 45% na 97% stanovništva.

Cilj je i borba protiv zagađenja morske vode

Pored toga, ovaj projekt ima za cilj borbu protiv zagađenja morske vode. To će poboljšati kvalitetu vode za kupanje na ovom području u kojem turizam omogućuje 3.500 radnih mjesta. Izgradit će se ili obnoviti 350 km vodovodne i otpadne vode, uz povećanje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda u naselju Divulje i izgradnju sličnog postrojenja na otoku Čiovo.

U Zaprešiću će gotovo 7.000 stanovnika dobiti pristup boljoj usluzi pitke vode kao rezultat radova na mreži koji financira EU i koji će imati smanjene gubitke vode. Više od 19.000 ljudi na tom području bit će priključeno na mrežu otpadnih voda, zahvaljujući 135 km dodatnog cjevovoda.

Kohezijska ulaganja u Hrvatskoj u razdoblju od 2014. do 2020. omogućit će pristup boljoj vodoopskrbi i pročišćavanju otpadnih voda za dva milijuna ljudi.


Izvori

EC Europa


Tagovi

Pitka voda Otpadna voda Kohezijski fond EU Projekt Hrvatska Trogir Kaštela Zaprešić


Autorica

Karolina Rastija

Karolina je magistrica agroekonomike sa iskustvom u poljoprivredi, a svoje znanje i savjete dijeli i sa čitateljima Agrokluba!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Slavonski arancini. Svašta moja sveki zna ;)