Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • FAO indeks
  • 25.03.2020. 15:00

Cijene poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u veljači pale za 1,0%

Cijene prehrambenih proizvoda u veljači pale su za 1,0% u odnosu na siječanj, prvi put nakon četiri mjeseca zbog oštrog pada izvoznih cijena biljnih ulja i dakako, virusa.

Foto: JumpStory
  • 202
  • 11
  • 0

Prema FAO indeksu cijene prehrambenih proizvoda u veljači pale su za 1,0% u odnosu na siječanj, prvi put nakon četiri mjeseca zbog oštrog pada izvoznih cijena biljnih ulja. 

Naime, cijene biljnih ulja pokazale su trend smanjenja i to za 10,3% od siječnja, prekinuvši trend rasta od srpnja 2019. Palmino ulje bilježi najveći pad od 12% u odnosu na prethodni mjesec. Čimbenici su veća proizvodnja od očekivane u Maleziji, privremeni pad indijske potražnje za uvozom i zabrinutost zbog usporavanja potražnje zbog Covid-19. Soja, suncokret i uljana repica također slijede taj pad.

Cijene mesa u veljači niže za 2%

Cijene mesa u veljači su niže za 2% u odnosu na siječanj, što je drugi mjesečni pad, čime je razina 9,8% bila viša od veljače 2019. Cijena ovčjeg mesa je najviše pala, a zatim goveđeg zbog smanjenog uvoza iz Kine, odnosno kašnjenja iz luka. To je dovelo do nagomilavanja zaliha u zemljama izvoznicama.

Klanje ovaca na Novom Zelandu je zbog suše također utjecalo na cijene te vrste mesa. Potražnja za svinjskim mesom se smanjila, ali neizvjesna opskrba u Europi potaknula je cijene na rast, dok je meso peradi pogođeno nižom cijenom u Aziji.

Sloveniju pogodila velika kriza u mliječnom sektoru

Za sektor mliječnih proizvoda ključan je utjecaj bilo predviđanje potencijalnih, ozbiljnih pitanja potražnje. Nervoza i nesigurnost kako će se razvijati situacija i utjecati na trgovinu uzrokovali su pad tržišta, uključujući cijene mliječnih proizvoda.

FAO indeks cijena mliječnih proizvoda u veljači je prosječno iznosio 209,8 bodova, više za 9,2 boda (4,6 posto) u odnosu na siječanj, što je porast četvrti mjesec zaredom. Indeks je na 17,4 boda (9,0 posto) iznad njegove vrijednosti u odnosu na isti mjesec prošle godine. U veljači su cijene sira porasle za čak 20 bodova (10,6 posto), što je uzrokovano pooštravanjem izvoznih isporuka s Novog Zelanda te sezonskim padom mliječne proizvodnje. Suprotno tome, kotacije za obrano mlijeko u prahu i punomasno mlijeko u prahu, smanjile su se zbog usporavanja kupovine u Kini - najvećem svjetskom uvozniku tog proizvoda, a s obzirom na kašnjenja u lukama. 

Utjecaj koronavirusa na EU ekonomiju: Copa Cogeca traži podršku za poljoprivrednike

Slovenija je izvijestila o kriznoj situaciji u mliječnom sektoru zbog izbijanja koronavirusa u Italiji. Njihovi dobavljači mlijeka imaju sve više problema s isporukom u tu susjednu zemlju, jer je potražnja naglo opala. Slovenija je oko 30% sirovog mlijeka izvozila u talijanske mljekare.

Trećina vinarija ima problem s narudžbama

Cijena šećera je u veljači porasla za 4,5%, u odnosu na siječanj, ponajviše zbog mogućnosti smanjenja proizvodnje u Indiji i na Tajlandu, uz jaku potražnju iz Indonezije. S druge strane, kontinuirana slabost brazilske valute (Real) prema američkom dolaru ograničila je opseg rasta svjetskih cijena šećera.

Utjecaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

Više od trećine vinarija ima zastoj u narudžbama jer se kineske tvrtke nisu ponovno otvorile te njihova logistika još uvijek ne radi punom brzinom. Iz Kine ne dolaze nove pošiljke, a trećina tvrtki također je izvijestila o otkazivanju narudžbi svojih uvoznika, kao i otkazivanju sajmova i drugih promotivnih aktivnosti.

Cijena riže porasla već drugi mjesec za redom

Cijene žitarica su u odnosu na siječanj bile manje za 0,9%, za sve glavne žitarice osim riže. Na pšenicu je utjecala potražnja uslijed COVID-19, na dobro opskrbljenom tržištu. Cijena kukuruza je pala zbog očekivano manje potražnje hrane uslijed pogoršanja ekonomskih perspektiva. Cijena riže je porasla drugi mjesec zbog visokog izvoza u Ameriku i Vijetnam, usprkos snažnoj potražnji s Dalekog istoka i iz Istočne Afrike.


Tagovi

Koronavirus Covid 19 Ekonomija Prehrambena industrija Pad cijena Rast cijena Poljoprivredni proizvodi Europska komisija FAO index


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.