Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Copa Cogeca
  • 23.03.2020. 14:00

Utjecaj koronavirusa na EU ekonomiju: Copa Cogeca traži podršku za poljoprivrednike

Copa Cogeca uputit će pismo Europskoj komisiji u kojem će obavijestiti o utjecaju i zatražiti podršku za poljoprivredni i agro-turistički sektor. Ističu kako su u stalnom kontaktu sa službama EK koje pružaju pravovremene informacije o utjecaju virusa.

Foto: Depositphotos/Vyshnova
  • 423
  • 32
  • 0

Europska komisija dobila je mandat za daljnje jačanje odgovora na koronavirus u svim sektorima društva, ali i za koordiniranje djelovanja država članica. Kriza vezana uz Covid-19 ima vrlo značajnu ljudsku dimenziju, ali i potencijalno velik ekonomski utjecaj. 

Predsjednica EK, Ursula von der Leyen predstavit će "Inicijativu ulaganja vezanim uz koronu", a koja je usmjerena prema zdravstvenim sustavima, malim i srednjim poduzećima, tržištu rada te ostalim važnim dijelovima gospodarstava zemalja članica Europske unije, ističe u svom priopćenju Copa Cogeca (Europsko udruženje poljoprivrednika). 

Tražit će podršku za poljoprivredni i agro-turistički sektor

Komisija će pokrenuti ulagačku inicijativu za odgovor na epidemiju koronavirusa u vrijednosti od 25 milijardi eura za izravnu potporu nacionalnim sustavima zdravstvene skrbi, malim i srednjim poduzećima, tržištima rada i drugim ugroženim dijelovima gospodarstva EU-a. Namjenska sredstva dolaze iz neiskorištenih strukturnih fondova u iznosu od 7,5 milijardi eura, te 18 milijardi iz strukturnih fondova. 

"Osnovat ćemo Radnu skupinu koja će surađivati ​​s državama članicama kako bismo osigurali da novac počne teći u narednim tjednima. Komisija će predložiti da se ove godine odrekne svoje obveze da zatraži povrat neiskorištenog predujma za Europski strukturni i investicijski fond koje trenutno imaju države članice", izjavila je von der Leyen. 

Copa Cogeca EK: Osigurajte nesmetano funkcioniranje poljoprivredne proizvodnje

U udruženju ističu kako će države članice koristiti ove iznose da ubrzaju svoja ulaganja u okviru strukturnih fondova. S obzirom na prosječne stope sufinanciranja u državama članicama, 7,5 milijardi eura moći će pokrenuti oslobađanje i korištenje oko 17,5 do 18 milijardi eura strukturnih sredstava u cijeloj EU. Ovaj se prijedlog može provesti izmjenom zajedničke odredbe o strukturnim fondovima.

Copa Cogeca uputit će pismo Komisiji u kojem će obavijestiti o utjecaju i zatražiti podršku za poljoprivredni i agro-turistički sektor. Ističu kako su u stalnom kontaktu sa službama Komisije koje pružaju pravovremene informacije o utjecaju virusa. 

Prolongiranje proljetne sjetve

U ovom udruženju naglašavaju kako OECD (Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj) procjenjuje da će globalni gospodarski rast ove godine pasti na 2,4 %, u usporedbi s već slabih 2,9 % u 2019. Očekuje se porast od 3,3 % u 2021. No, širenje virusa u azijsko-pacifičkoj regiji i naprednim ekonomijama mogao bi smanjiti globalni rast na čak 1,5 % ove godine, prema najnovijim privremenim ekonomskim izgledima OECD-a.

"Kineski rast bi ove godine trebao pasti ispod 5% nakon pada 6,1% u 2019. Čak i u najboljem scenariju ograničenih izbijanja u zemljama izvan Kine, OECD očekuje naglo usporavanje svjetskog rasta u prvoj polovici ove godine zbog šteta nastalih u lancima nabave i roba, padu turizma i pada samopouzdanja", ističu dodajući kako bi se ovoga tjedna trebali nastaviti veoma kišni klimatski uvjeti u Francuskoj i drugim zemljama što će prolongirati proljetnu sjetvu, posebno ječma.  

Utjecaj koronavirusa na svjetsku poljoprivrednu proizvodnju

"Situacija je teška s obzirom na to da su najproduktivnija područja različitih zemalja (ne samo kada je riječ o hrani), poput Italije, izravno uključeni u širenje bolesti. Općenito, neki naši zadrugari izvijestili su da kad je riječ o trgovinskim odnosima s Kinom, bilježe pad od oko 11% u siječnju 2020., čak i ako vjerujem da uspoređuju trenutne brojke s onima registriranim u travnju 2019.", stoji u priopćenju.

U Kini se popravlja situacija

Kada je riječ o Kini, u udruženju napominju da se situacija, navodno, popravlja. "Čujemo da su se kineske luke vratile na 80% do 90% učinkovitosti. Kao posljedica toga, izvještava nas se o ozbiljnom nedostatku rashladnih spremnika. Ipak, globalna će trgovina vjerojatno ostati poremećena nekoliko mjeseci.

Primjećuje se smanjeno zanimanje za azijsko tržište, uglavnom potražnja za kineskim restoranima i općenito područje turizma usporava. Ograničenja za svečanosti, sajmove ili druge velike događaje nose negativne poslovne učinke. Smanjenja zračnih putovanja diljem svijeta također će vjerojatno imati negativne poslovne učinke na prodaju", komentiraju u Copa Cogeca. 


Tagovi

Copa Cogeca Koronavirus Utjecaj na poljoprivredu EU ekonomija Gospodarski rast


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Bila je zvijezda kampanje, a sad Milova postaje predmet inspekcije?

Krava Milova nije krava već bik, a zbog izostanka ušnih markica pa i izgleda farme na kojoj su ju zatekli, zvijezda političkog sraza ministra Olega Butkovića s predsjedni...

Više [+]