Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Tržište žitatrica
  • 29.03.2022. 15:00

Cijena pšenice mogla bi biti viša od 400 eura/t

Strah od nestašice dodatno povećava cijene žitarica, a situacija se pogoršava zbog suše u Kanadi, SAD-u i Kini.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 2.916
  • 244
  • 0

Cijene pšenice ponovo su porasle iznad 380 eura/t nakon pada prošlog tjedna, a zbog znakova napretka u pregovorima o prekidu vatre. Tome je doprinio strah od globalne krize opskrbe. Analitičari smatraju da je moguć brz porast na više od 400 eura/t jer se problem opskrbe nastavlja pogoršavati, izvještava Agrarheute.

Na europskom tržištu budućnosnica cijene pšenice su prošli tjedan završile na 381,75 eura po toni, a novi usjev je kotiran na 347,75 eura po toni što je 20 eura više nego prethodni tjedan. Danas je najviši iznos zabilježen na čikaškoj burzi (CME) i iznosi 394.81 EUR/t

Cijena kukuruza je prošlog petka iznosila 338,75 eura, a nova berba 296 eura po toni.

Strah od ratne štete

Do ovakvog trenda dolazi jer sve više dionika na tržištu očekuje da će rat u Ukrajini potrajati još neko vrijeme. Analitičari trenutno procjenjuju da će zemlja vjerojatno moći izvesti samo 200.000 tona pšenice od ožujka do lipnja. Postoji strah trgovaca žitaricama od posljedica koje će ratna šteta imati na logistiku i novu sjetvu.

Kretanje cijena žitarica na svjetskim burzama pratite na Baze podataka > Tržište 

Očekuje se da će nova ukrajinska žetva žitarica 2022. godine pasti za 55 posto na samo 38,9 milijuna tona. Izvoz u narednoj sezoni bi mogao pasti od srpnja 2022. do lipnja 2023. za oko trećinu na 30 milijuna tona, uključujući 10 milijuna tona manje pšenice i 19 milijuna tona manje kukuruza.

Izvoz preko zapadne granice

Prošli tjedan ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture je objavilo da iako luke na Crnom i Azovskom moru ostaju zatvorene, trgovci prijavljuju prve pošiljke kukuruza koje se u Europu dopremaju željeznicom. Ta je zemlja svoje žitarice većinom izvozila preko crnomorskih luka, a mjesečni izvoz je prije rata bio veći od 5 milijuna tona.

Crnomorske luke su zatvorene (Foto: Depositphotos/toxicoz)

Trgovci i čelni ljudi agrara objavili su da Ukrajina još uvijek ima značajne količine žitarica uskladištenih iz prethodne žetve i sada pokušava početi izvoziti vlakovima preko svoje zapadne granice.

Predviđa se da bi do 600.000 tona žitarica mjesečno moglo biti željeznicom izvezeno u Europu, ali je procijenjeno da će samo milijun tona napustiti zemlju od ožujka do kraja marketinške godine krajem lipnja zbog logističkih problema.

Suša u Kanadi, SAD-u, Kini smanjuje urod

Postoje i bojazan od daljnjih gubitaka proizvodnje zbog vremenskih prilika u drugim regijama svijeta. U Kanadi se poljoprivredni proizvođači suočavaju sa sušom, a podaci s terena daju razlog za strah. "Ekstremna suša" je prijavljena u provincijama južna Alberta i centralni Saskatchewan 28. veljače. 

Za 50 posto manje padalina u većim dijelovima Europe

Prošlogodišnja suša je podigla cijene jare pšenice bogate proteinima na čertnaestgodišnji maksimum na burzi u Minneapolisu. Slična situacija je u SAD-u i Kini jer se i u ovim zemljama suočavaju s vremenskim nepogodama i nedostatkom vlage u zemljištu.


Povezana biljna vrsta

Pšenica

Pšenica

Sinonim: Žito | Engleski naziv: Winter wheat | Latinski naziv: Triticum aestivum (L) em. Fiori et Paol.

Pšenica se koristi u mlinarstvu, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji. Najznačajniji je ratarski usjev te je njome zasijana ¼ obradivih površina na svijetu. Pšenični kruh... Više [+]

Tagovi

Tržište pšenice Pšenica Tržište žitarica Tržišta kukuruza Cijena pšenice Ukrajina


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!