Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vrijeme u Europi
  • 27.03.2022. 07:30

Za 50 posto manje oborina u većim dijelovima Europe - kako stoji Hrvatska?

Ako se tijekom nadolazećih tjedana nastave suhi uvjeti, to će imati vrlo negativan utjecaj na usjeve u Hrvatskoj, upozoravaju u Europskoj agenciji za praćenje usjeva MARS.

Foto: Maja Celing Celić
  • 536
  • 73
  • 0

Nakon pretežno blage zime, ozime žitarice su u solidnom do dobrom stanju u većini dijelova Europe. Vremenski i uvjeti u tlu u većini zemalja omogućuju početak poljskih radova i proljetne obrade tla, navodi Europska agencija za praćenje usjeva MARS u svom aktualnom izvješću. Međutim, zabrinjavaju dugotrajno suhi uvjeti u jugozapadnoj Europi. 

Na jugu Pirenejskog poluotoka na ozimine je negativno utjecala suša i one trenutno nisu u optimalnom stanju. U južnoj Francuskoj i sjeverozapadnoj Italiji razvoj biljaka je još uvijek u vrlo ranoj fazi, ali također su pogođene nedostatkom vlage. Međutim, kiša je potrebna i u mnogim drugim zemljama, ističu. 

To uključuje Sloveniju, Hrvatsku, Mađarsku, Rumunjsku i jugozapadnu Ukrajinu gdje je vrlo sušno bilo u veljači i ožujku, a zabilježen je manjak od čak 50 posto u odnosu na prosjek. U ovim regijama tek je započeo proljetni razvoj ozimina pa ako uskoro ne bude kiše, smanjit će se potencijal prinosa, upozoravaju. 

Izvor: JRC Mars

Stalni uvjeti suše u regiji Magreba (sjeverna Afrika) ozbiljno su utjecali na potencijal prinosa. Hladni i vlažni uvjeti duž talijanske obale Jadrana, u Grčkoj i Turskoj odgodili su njihov razvoj, ali su povoljni za vlagu u tlu.

Višak oborina u europskoj Rusiji je također povoljan za razvoj usjeva. 

Toplije nego inače

U periodu od 1. veljače do 10. ožujka su u sjevernoj i centralnoj te istočnoj Euorpi zabilježeni topliji uvjeti nego inače, s temperaturnim anomalijama višim za 2°C do 4°C u odnosu na dugoročni prosjek (LTA). 

U svom izvješću najavljuju i ciklonski poremećaj preko jugoistočne Europe i Egejskog mora te Pirinejskog poluotoka. 
Padavine se očekuju u velikim područjima jugoistočne Europe, istočnog Sredozemlja i Crnog mora. Ova atmosferska cirkulacija će pogodovati prodoru hladnijeg zraka preko istočne Europe, istočnog Mediterana i Crnomorske regije. 

Dugoročna prognoza za naredne mjesece (travanj, svibanj, i lipanj) ukazuje na vrlo vjerojatne toplije uvjete nego inače i to u cijeloj Europi.

U Hrvatskoj znatan manjak oborina

Ovo izvješće daje i precizniji pregled stanja po zemljama ili skupinama zemalja sa sličnim klimatskim uvjetima. Hrvatska ovdje dolazi "u paketu" sa Slovenijom. Tako je u ove dvije zemlje zabilježena blaga zima sa znatnim manjkom kiše

Temperature tijekom perioda analize bile su neznatno iznad sezonskog prosjeka. Broj vrlo hladnih dana (< -8 °C) bio je značajno niži nego inače te nije bilo posljedica mraza. 

Prosječne zimske temperature u prosincu i siječnju prekinute su blagim razdobljem oko kraja godine dostižući dnevne prosjeke iznad 10°C. Veljača je bila pretežno 2 do 4°C toplija od sezonskih vrijednosti, dok su početkom ožujka temperature bile  ispodprosječne.

Uočen je znatan manjak oborina gdje je u Sloveniji on iznosio 50, a u Hrvatskoj 30 do 50 posto manje od LTA, a što je posebno izraženo u veljači. Zbog nedostatka padalina vlažnost tla nije nadomještena, što bi mogao postati ograničavajući čimbenik za proljetni rast ozimih usjeva.

Što li će biti s oziminama? (Foto: V.Stapić)

Ako se tijekom nadolazećih tjedana nastave suhi uvjeti, to će imati vrlo negativan utjecn na usjeve, upozoravaju. 

Cjelovito izvješće možete preuzeti u dokumentu ispod teksta. 


Dokumenti


Tagovi

Vrijeme u Europi Stanje ozimina Suša Manjak oborina Prognoza JRC Mars


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan i blagoslovljen Uskrs želi Vam vaš Novocommerce International 💚💛
Da li se u gnijezdu pronašla kakva John Deere igračka? 🎁🐰 Šaljite nam slike u komentaru 🤗
#novocommerce