Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Gospodarski kriminal
  • 03.10.2018. 15:30

Četvorka muljala s potporama i poticajima, izvukli 68 milijuna kuna?!

Iz tvrtke je navodno izvučeno preko 48 milijuna kuna, a za preko 19 milijuna kuna oštećen državni proračun.

Foto: Zadarska policija
  • 4.558
  • 322
  • 1

Zbog počinjenih nezakonitosti s potporama i poticajima koje je zadarska riboprerađivačka tvrtka dobila iz Ministarstva poljoprivrede i Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju za unapređenje proizvodnje i otvaranje novih radnih mjesta, pritvorena je četvorka koja je, kako se sumnja, u razdoblju od 2003. do 2018. preko zadarske tvrtke i tvrtki iz Zagreba i Samobora izvukla ukupno oko 68 milijuna kuna!

Naime, kako se navodi na stranici zadarske policije (koja je danas održala i konferenciju za novinare), policijski službenici Odjela gospodarskog kriminaliteta Policijske uprave zadarske, u suradnji i uz koordinaciju sa Županijskim državnim odvjetništvom u Zadru i Poreznom upravom, proveli su opsežno kriminalističko istraživanje nad četiri osobe koje se sumnjiči za više kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta.

"Prema rezultatima kriminalističkog istraživanja 48-godišnjaka se sumnjiči da je, kao vlasnik i odgovorna osoba trgovačkog društva sa sjedištem u Stankovcima, u razdoblju od rujna 2003. do 25. svibnja 2018. godine, s ciljem pribavljanja nepripadne materijalne koristi, u više navrata, bez ikakve valjane osnove, sa žiro računa društva  podizao i zadržao za sebe novac društva u ukupnom iznosu od 48.173.266,70 kuna,.

Kako bi knjigovodstveno pravdao isplate tog iznosa krivotvorio je poslovnu dokumentaciju društva uzimajući fiktivne pozajmice i milijunske novčane nagrade. Nadalje je isplatama primitaka, koje u biti predstavljaju njegov dohodak od nesamostalnog rada u 2012. i 2014. godini te njegov drugi dohodak u 2015. godini, oštećenom trgovačkom društvu u konačnici stvorio obvezu plaćanja poreza državnom proračunu RH u ukupnom iznosu od 13.795.446,08 kuna, koju obvezu ne samo da nije uplatio, nego istu do trenutka vršenja poreznog nadzora nije niti prikazao u poslovnim knjigama društva.

Sumnjiči ga se i da je u međusobnom dogovoru sa 28, 44 i 62-godišnjacima, s ciljem pribavljanja nepripadne imovinske koristi za društvo, po osnovi nepripadne isplate povrata PDV-a na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske u iznosu od 5.121.781,90 kuna, u poslovnim knjigama društva  tijekom kolovoza 2016. godine prikazao neistinite podatke o poslovnom odnosu s drugim trgovačkim društvima po osnovi izvedenih radova i isporučene opreme na rekonstrukciji i opremanju poslovnog prostora u Benkovcu za potrebe društva, iako su svi navedeni znali da nikakvi radovi nisu izvršeni, niti je isporučena bilo kakva oprema od strane navedenih društava, a niti je društvo isto platilo.

Baranjac slagao da je zasadio 15,58 hektara lupinastog voća i tražio potporu tešku 2 milijuna kuna

Kako bi prikrili pravu svrhu isplata dogovorno su sačinjavali lažno proknjižene knjige ulaznih računa i novac prebacivali i vraćali s računa društava,  a  temeljem dva ugovora o otkupu potraživanja koje su međusobno sklopili iako su svi znali da za to ne postoji valjana pravna osnova.

Na opisani način državni proračun RH u razdoblju od 03.09.2003. do 25.05.2018. oštećen je za ukupan iznos od 18.917.227,98 kuna, te oštećeno trgovačko društvo. za iznos od 48.173.266,70 kuna.  48-godišnjak je uhićen u ponedjeljak, a u utorak je predan pritvorskom nadzorniku, uz kaznenu prijavu  zbog  zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju, utaje poreza ili carine i krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

28, 44 i 62-godišnjaci su nakon kriminalističkog istraživanja predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave Zadarske uz kaznenu prijavu zbog utaje poreza ili carine  te krivotvorenja službene ili poslovne isprave", navodi policija. 


Tagovi

Zadar Gospodarski kriminal Poticaji


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).