Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pesticidi
  • 24.06.2022. 10:30

Borzan: Lobiranje nije uspjelo, EU ide u smanjenje upotrebe kemijskih pesticida!

Prijedlog zakona podrazumijeva poticaje poljoprivrednicima za metode poput plodoreda, međuusjeva, potkulture ili korištenje otpornih sorti.

Foto: Depositphotos/fotokostic
  • 486
  • 208
  • 0

Novi prijedlog zakona o održivoj upotrebi pesticida kojeg je nedavno predstavila Europska komisija pozdravila je hrvatska eurozastupnica Biljana Borzan

Radi se o propisima i smjernicama kojima se do 2030. želi za 50 posto smanjiti rizik od kemijskih pesticida, što je jedan od glavnih ciljeva EU strategije “Od polja do stola”.

"Čestitam Europskoj komisiji što je ispunila obećanje da će zaštiti zdravlje građana i okoliš! Zadnjih mjeseci su bili izloženi snažnom pritisku i lobiranju država i industrije da se odustane od obveznih ciljeva smanjenja", kazala je Borzan.

Dodaje da oni nisu sjedili na rukama, upozoravali su i razotkrivali pokušaje da se zakon razvodni i odgodi. "Najvažniji dio zakona je što cilj za smanjenje od 50 posto do 2030. od političkog postaje zakonski, što je bio jedan od mojih prioriteta tijekom rada na strategiji Od polja do stola",-  kazala je izvjestiteljica eurosocijalista za tu strategiju.

Poticaji poljoprivrednicima

Prijedlog uredbe Komisije postavlja jasna pravila za smanjenje uporabe pesticida, primjerice, obvezuje na uključivanje tzv. integrirane kontrole nametnika, dok zabranjuje upotrebu pesticida na javnim površinama gradova poput parkova i zaštićenim područjima.

Poljoprivredne metode kao što su plodored, međuusjevi, potkulture ili korištenje otpornijih sorti dovode do velikog smanjenja upotrebe pesticida. Zato prijedlog zakona podrazumijeva poticaje poljoprivrednicima da ih koriste, poput isplata iz fondova Zajedničke poljoprivredne politike tijekom pet godina.

Borzan: U Bruxellesu lobiraju za pesticide, a kod kuće otežavaju život eko proizvođačima

"Ovaj prijedlog je dobar, mijenja dosadašnju direktivu koja se nije dobro provodila", ističe hrvatska europarlamentarka. Kako kaže, trenutna pravila su državama članicama ostavljala velik manevarski prostor da ne čine ništa kako bi smanjile upotrebu kemijskih pesticida, što se nažalost i vidi kroz rezultate istraživanja o tragovima pesticida u hrani.

Prijedlog zakona u EP

"Prijedlog zakona će doći na raspravu u Europski parlament (EP), gdje ćemo zatvoriti potencijalne rupe u propisima i osigurati da ispuni svoju svrhu", najavila je.

Borzan je u Hrvatskoj provela veliko istraživanje javnog mnijenja, u kojem je jedno od pitanja bilo podržavaju li građani smanjenje upotrebe pesticida i antibiotika u proizvodnji hrane.

"Čak 91 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno, što pokazuje da je svijest građana o utjecaju pesticida na zdravlje i okoliš velika. Slično razmišljaju građani u cijeloj Uniji i na nama je da ih čujemo i djelujemo!", kazala je.


Tagovi

Biljana Borzan Pesticidi Smanjenje Europska unija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da li ste znali za ovaj recept? -Potočarka -Vrhovi mlade Koprive -Dve vrste Divljeg luka -Cvetovi Jagorčevine, Ljubičice, i Plućnjaka. -Sirće Trnjine, maslinovo ulje, so Biljke očistiti i oprati. Koprivu kratko popariti i iseckati. Poročark... Više [+]