Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 15.03.2021. 07:30

Borba s najezdom: U pakistanskom selu pojeli 3.000 kg skakavaca

Skakavci su prihvatljiv izvor hrane za siromašne ruralne krajeve. Jedino je važno da nisu tretirani pesticidima.

Foto: Depositphotos/SubAtomicScope
  • 1.171
  • 144
  • 0

Početkom prošle godine izvijestili smo o zastrašujućim najezdama pustinjskih skakavaca u afričkim i azijskim zemljama gdje jedan roj može pojesti hrane za čak 35.000 ljudi, a njihova pojava pogubna je za poljoprivredu jer uništavaju svu vegetaciju pred sobom. Velike štete nastale su u zemljama gdje se stanovništvo već suočava s glađu i pothranjenošću.

Nakon toga, nekolicina naših čitatelja u komentarima se pitala: Zašto ih jednostavno ne koriste za prehranu?

U međuvremenu je najezda u Pakistanu natjerala mještane da se suprotstave ovim štetnicima baš na taj način - počeli su ih jesti. Ipak, samo one koji nisu tretirani pesticidima.

Kako piše mdpi, tim znanstvenika s pakistanskog Sveučilišta Sindh i Sveučilišta za veterinarstvo i znanost o životinjama Cholistan proveo je terensko istraživanje na temu: Može li entomofagija postati učinkovita mjera za zaštitu od invazije? Riječ je o prihvatljivom izvoru hrane za siromašne ruralne krajeve.

Za područje ispitivanja odabrano je jedno selo u napuštenoj regiji Thar. Ondje su istraživači proveli kampanju s ciljem popularizacije sakupljanja i edukacije o prednosti konzumiranja skakavaca te njihove hranidbene vrijednosti.

Nahraniti gladne i uštedjeti na pesticidima?

I tako, kada su dva ogromna roja plus nekoliko manjih stigli u selo, stanovnici su izašli u lov. Noću su ručno sakupili oko 3.033 kilograma skakavaca, a većinu su pojeli. Kao rezultat toga, aktivnost ovih štetnika na istraživanom području se smanjila iz očitog razloga - nisu mogli položiti jaja i razmnožiti se.

Sakupili su oko 3.000 kg (Foto: Flickr/FAO emergencies-licenca CC)

"Njihova konzumacija mogla bi postati učinkovita praksa u sprječavanju pothranjenosti i nedostatka proteina, kao i donekle učinkovita mjera zaštite usjeva", pišu autori studije.

Kažu, treba poticati ovaj način zaštite te ga provoditi u suradnji s lokalnim vlastima koje bi mogle utjecati na izbjegavanje konzumacije insekata koji su tretirani pesticidima koje, usput budi rečeno, košta milijarde dolara. 

Naime, u Africi je tretirano 16,8 milijuna hektara, što je koštalo oko 274 milijuna dolara, dok je na Bliskom Istoku tretirano 13 milijuna hektara za 500 milijuna dolara. Podsjetimo, najezdu kontrolira Svjetska organizacija za hranu i poljoprivredu UN-a (FAO).

Skakavci se proširili i na drugi kontinent – pojedu 400.000 tona hrane dnevno

Kako piše Guardian, ovi su se kukci počeli koristiti i kao izvor proteina u hranidbi peradi, ali i kao gnojivo za biljke.


Tagovi

Najezda Skakavci Pakistan Hrana Entomofagija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Rusija bilježi rekord u proizvodnji suncokretovog ulja - što je s izvozom?

Proizvodnja suncokretovog ulja u Rusiji mogla bi u sezoni 2023./24. porasti na rekordno visoku razinu u odnosu na posljednje godine. Očekuje se 7,55 milijuna tona, što će...

Više [+]