Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Najezda skakavaca
  • 25.03.2020. 19:00

Skakavci se proširili i na drugi kontinent – pojedu 400.000 tona hrane dnevno

Najezda skakavaca je zahvatila čak 12 zemalja, a klimatske promjene stvorile su do sada neviđene uvjete za njihovo širenje.

Foto: Flickr/FAO emergencies
  • 13.260
  • 3.286
  • 0

Afričke zemlje se i dalje bore s najezdom pustinjskih skakavaca koji im uništavaju usjeve i postaju prijetnja proizvodnji hrane, a ovo je najgora najezda u 25 godina koja bi mogla dovesti do gladi ako se ne zaustavi na vrijeme.

Najezda ja zahvatila Istočnu Afriku koja se ionako već bori sa sušama, poplavama, sukobima i oskudicom. Naime, ondje je 19 milijuna ljudi koji su već na rubu gladi, a skakavci će značajno pogoršati situaciju jer se hrane usjevima.

Prema podacima UN-ove Organizacije za prehranu i poljoprivredu (FAO) najezda skakavaca je pogodila 12 zemalja (Kenija, Etiopija, Južni Sudan, Jemen, Iran, Sudan, Eritreja, Saudijska Arabija, Oman, Irak, Pakistan, Indija) i mogla bi ugroziti sve više ljudi. Klimatske promjene su stvorile do sada neviđene uvjete, a ovi se kukci razmnožavaju i u pustinji zemalja Perzijsko zaljeva.

Drugi val dolazi, skakavci će pojesti sve usjeve 19 milijuna gladnih ljudi

Situacija je i dalje zabrinjavajuća u Keniji, Etiopiji i Somaliji gdje se počinju stvarati novi rojevi. Ovi se štetnici šire kroz Jemen, a već smo pisali o tome da se ondje zbog građanskog rata ne može kontrolirati njihovo razmnožavanje. 

Jedan roj pojede 400.000 tona hrane svaki dan

FAO procjenjuje da jedan roj u Keniji na 2.400 m2 može sadržavati preko 200 milijardi skakavaca, od kojih svaki u jednom danu pojede hrane svoje veličine (2g), što u konačnici iznosi 400.000 tona hrane svaki dan.

Njihova brzina kretanja od čak 150 km dnevno omogućila im je da se rasprostrane na velik broj zemalja. Tako su došli i na arapski poluotok, točnije u Saudijsku Arabiju, Oman i Irak. U Aziji je zabilježena pojava u Iranu i Pakistanu, ali prema FAO-u tamo je sitacije pod kontrolom.

Zastrašujuća najezda skakavaca: Jedan roj pojede hrane za 35.000 ljudi

Već smo pisali o tome da bi njihova brojnost u Africi mogla porasti za 500 puta kada padne kiša u ožujku i dođe nova vegetacije, naime to više nije tako. Povoljni uvjeti su omogućili da se stvore nove generacije pa se tako njihova brojnost povećala za čak 8.000 puta.

Borba protiv skakavaca u vrijednosti od 140 milijuna dolara

Organizacija FAO je zatražila 140 milijuna dolara za borbu protiv skakavaca, predviđajući da će se njihov postojeći broj povećati do lipnja.

Stručnjak iz Francuskog poljoprivrednog istraživačkog centra, Cyril Piou je za theguardian rekao: "Ova kriza bi mogla prilično dugo trajati zbog jemenskih i somalijskih područja jer oni ne mogu kontrolirati populaciju skakavaca. Prethodne najezde su trajale otprilike dvije godine, ali ova će trajati duže ukoliko se nešto ne poduzme."

Foto: Flickr licenca CC


Tagovi

Najezda skakavaca Skakavci Afrika Azija Glad Rojevi


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Haj došlo vrijeme... za zaštitu ječma od korova!