Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • EPPO
  • 30.11.2022. 15:20
  • Virovitičko-podravska, Rezovac

Blokirana vinarija bivšeg ministra Tolušića

Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) zatražio, Županijski sud u Zagrebu odobrio privremenu mjeru.

Foto: Vedran Stapić
  • 555
  • 149
  • 0

Bivšem ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću blokirana je vinarija koja se nalazi u Rezovcu kod Virovitice, objavio je Telegram.

Kako doznaju, zatražio je to Ured europskog javnog tužitelja (EPPO), a Županijski sud u Zagrebu prihvatio i donio privremenu mjeru kojom se Tolušiću zabranjuje prodaja zgrade u Rezovačkim vinogradima.

Budući da istraga protiv bivšeg ministra, ali i potpredsjednika Vlade još traje, a EPPO ga povezuje s nešto više od 2,9 milijuna kuna nezakonite imovinske koristi, procijenjeno je da upravo toliko vrijedi vinarija.

Država time želi osigurati da, u slučaju da bude proglašen krivim, može naplatiti štetu, navode dodajući i da ta privremena mjera može trajati najduže dvije godine bez da je optužnica protiv okrivljenog potvrđena. U slučaju da taj rok istekne vinarija će biti odblokirana. 

Podsjetimo, istraga se provodi zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta: subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja u dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaja koje je sufinancirala Europska unija.

Kako je ljetos neslužbeno doznao Agroklub, u pitanju je 12. natječaj za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava za podizanje novog nasada vinograda" od 2. lipnja 2022. godine.

Tolušić: Nisam kriv

Naime, prije objave natječaja se ne smije započeti realizacija investicije: ugovarati, naručivati, kupovati, saditi, graditi... Tolušić je navodno zasadio sadnice prije natječaja na površini prijavljenoj kao vinograd, pa iskrčio kada je shvatio da nije smio. U ARKOD-u je onda prenamjenio taj vinograd u oranicu, a u tehnološkom elaboratu (kojeg mora potvrditi/ovjeriti službenik Ministarstva poljoprivrede iz Uprave za stručnu podršku) stajala je prazna njiva. 

APPRRR je pri evaluaciji prijave tražila informaciju zašto je prenamijenio vinograd u oranicu. Nisu evidentirali krčenje na ortofoto snimkama. Odgovor nisu dobili, a prijavu su odbili. Kako je europski ured češljao sve Tolušićeve prijave tako je pročešljao i tu. Bez obzira što nije prošla (odobrena/isplaćena) te to smatra pokušajem prijevare.  


Izvori

Telegram


Tagovi

EPPO Vinarija Tomislav Tolušić Županijska sud Blokirana vinarija


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?