Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vinska omotnica
  • 07.07.2022. 13:00
  • Virovitičko-podravska, Virovitica

O Tolušićevoj vinariji se već dugo priča, "potpuno je zakonito" rekla je 2020. ministrica

Normalan sam, običan građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti, rekao je prije dvije godine Tolušić o sumnjama koje su se pojavile zbog dobivanja sredstava iz Vinske omotnice.

Foto: PIXSELL/Patrik Macek
  • 4.899
  • 900
  • 0

Priča o (sumnjivoj) dodjeli sredstava iz Vinske omotnice bivšem ministru poljoprivrede, nije od jučer. Traje najmanje dvije godine otkako se Tomislav Tolušić, nakon smjene iz Vlade, javio na natječaj i dobio 2,5 milijuna kuna. 

Potom je u mjestu Rezovačke Krčevine izgradio vinariju ispod nekadašnje obiteljske vikendice, a svoj brend nazvao Apolitico. U toj vinariji trenutno se nalazi s policijom koja obavlja pretres. 

"Potpuno je zakonito", komentirala je još u rujnu 2020. ministrica poljoprivrede Marija Vučković dodjelu sredstava OPG-u Terra Slavonia svog prethodnika. Gostujući u dnevniku Nove Tv naglasila je da je Pravilnik usklađen s nadležnom EU regulativom, a da je takav program postojao i 2014. do 2018. godine te da je 2018. donesen za novo razdoblje. 

"Nikome nije prilagođen natječaj"

Na upit, je li u redu da prođe na natječaju kojeg je i sam radio, dodala je da administracija mora raditi zakonito. "Nikome nije prilagodila natječaj", navela je otkrivajući da je (u to vrijeme) obrađeno 19 projektnih prijava, od kojih je 17 prošlo, a dvije su odbijene zbog administrativnih razloga.

"Tolušiću je odbijeno 475.000 kuna troškova, on je svoju odluku o odobrenju dobio u skladu s pravilom odobravanja. Što se tiče osobnih poteza ili nekih etičkih pitanja, to možemo svi govoriti za sebe", odgovorila im je tad. 

Istražitelji odvode Tomislava Tolušića iz vinarije Apolitico (Foto: Dubravka Petric/PIXSELL)

Oko samog natječaja i odobrenih sredstava, oglasio se i bivši ministar. Kako je rekao "normalan je, običan građanin i svatko tko želi ulagati u proizvodnju vina se mogao javiti".

"Prije nego sam se javio na natječaj, pitao sam Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa mogu li se javiti i oni su odgovorili potvrdno", naglasio je prije dvije godine. 

Ozbiljne sumnje u gospodarski kriminal 

Danas, pak, službenici PNUSKOK-a Služba Osijek po nalogu Ureda europskog javnog tužitelja (EPPO) u Republici Hrvatskoj provode kriminalističko istraživanje zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela iz domene gospodarskog kriminaliteta: subvencijska prijevara, zlouporaba položaja i poticanje na zlouporabu položaja u dva natječaja u vinskom sektoru, koje je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Natječaja koje je sufinancirala Europska unija.

Doznaju se razlozi Tolušićeva uhićenja, otkriveno i tko je druga osumnjičena osoba

Kako neslužbeno doznaje Agroklub, u pitanju je 12. natječaj za operaciju 4.1.1. "Restrukturiranje, modernizacija i povećanje konkurentnosti poljoprivrednih gospodarstava za podizanje novog nasada vinograda" od 2. lipnja 2022. godine.

Naime, prije objave natječaja se ne smije započeti realizacija investicije: ugovarati, naručivati, kupovati, saditi, graditi... Tolušić je navodno zasadio sadnice prije natječaja na površini prijavljenoj kao vinograd, pa iskrčio kada je shvatio da nije smio. U ARKOD-u je onda prenamjenio taj vinograd u oranicu, a u tehnološkom elaboratu (kojeg mora potvrditi/ovjeriti službenik Ministarstva poljoprivrede iz Uprave za stručnu podršku) stajala je prazna njiva. 

APPRRR je pri evaluaciji prijave tražila informaciju zašto je prenamijenio vinograd u oranicu. Nisu evidentirali krčenje na ortofoto snimkama. Odgovor nisu dobili, a prijavu su odbili. Kako je europski ured češljao sve Tolušićeve prijave tako je pročešljao i tu, bez obzira što nije prošla (odobrena/isplaćena) te to smatra pokušajem prijevare.  

Oglasila se ministrica Vučković 

Oko uhićenja, oglasila se danas i ministrica poljoprivrede potvrdivši da se prvi slučaj odnosi na Vinsku omotnicu, a drugi iz Programa ruralnog razvoja. Na upite češlja li se još nešto u Ministarstvu Marija Vučković je rekla da ne može ni potvrditi ni osporiti, istraga je u tijeku. 

Navela je da ima mnogo upita o vinskoj omotnici, no nije željela precizirati jesu li među njima i USKOK-ovi. Nekoliko je puta imala kontakt s Tomislavom Tolušićem, a kako je rekla, neke stvari se mogu doživjeti kao pritisci. "Istraga je u tijeku", dodala je, ne želeći konkretno reći je li njegovu komunikaciju shvatila kao pritisak.

"Možemo osjetiti prtisak. Moje je ako osjetim neke nepravilnosti, da to prijavim", kazala je.

U vinariji koja je predmet istraživanja (Foto: Davor Javorović/PIXSELL)

Ministrica je dodala i da "nije imala kontakt s gospodinom Tolušićem nakon odbijanja drugog zahtjeva". Prema njenim informacijama, njegov se OPG javio na četiri natječaja.

"Dobio je otprilike 2.5 milijuna kuna na prvom natječaju, isplaćeno mu je oko 1.4 milijuna. Na dva je odbijen. Na četvrtom još nije sve završeno, ali on nije bio iznad crte", otkrila je. 


Tagovi

Tomislav Tolušić EPPO Istraga EU fondovi Marija Vučković


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Sretan Uskrs!