Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bećarac
  • 16.10.2020. 13:30

Bijelog luka i slanine prisne, natjerat će koronu da vrisne - recept je slavonskih bećaraca

Bećarcem su Slavonci uvijek izražavali svoj stav prema aktualnim zbivanjima, a tako je i sada za vrijeme pandemije. Inspiracije je bilo napretek, a pjesme će vam na lice izmamiti suze smijalice.

Foto: Printscreen/YouTube
  • 2.345
  • 861
  • 1

"Bijelog luka i slanine prisne, natjerat će koronu da vrisne", stihovi su Corona bećarca kojega je Tamburaški sastav Garavi objavio na samom početku pojave Covid-19 u Hrvatskoj, još polovinom ožujka. U njihovu spotu koji do danas broji preko 55.000 pregleda možemo vidjeti još jedan poznati i priznati narodni lijek - šljivovicu koja s adidas slaninom i češnjakom čini sveto trojstvo slavonske zdrave hrane.

Goran Vinčić u svom Kineskom bećarcu ima još jedan recept: "Kako da se riješimo korone, masti luka i tri feferone", pjeva mladi Goran. 

Smijeh kao lijek

Ako i ne pomognu ovi domaći antibiotici, smijeh koji će vam izmamiti, sigurno će dobro doći u jačanju imuniteta. Ili barem odmak od nerijetko vrištećih medijskih natpisa koji dodatno produbljuju ionako ne baš psihološki zavidnu situaciju. 

A jedna od situacija je sigurno ona u kojoj smo svi pohrlili u trgovine. Posebno su žene te koje su tijekom lockdowna bile lude k'o šibe, svojim riječima dao je naslutiti mladi Jajčanin Josip Štrkalj u svom bećarcu objavljenom na Facebooku

"Kupit mora bar sto kila brašna, kako kažu nestašica strašna. Gore nego da je ratno stanje, virus hara, brašna sve je manje", pjeva Josip i još dodaje: "Udaju se cure zbog papira, ne njemačkih nego toaletnih. Ništa nije kao nekad prije, ima dosta kupaca nespretnih“, pjeva Josip i podsjeća nas na šoping maniju koja je, ovoga puta, barem zasada, izostala.  

Samo rakija i ostanite doma

Bećarcem su Slavonci uvijek izražavali svoj stav prema aktualnim zbivanjima, a tako je i sada za vrijeme pandemije. Inspiracije je bilo i ima je pa su tako opisali da su rakija, vino, pivo... bili terapija mnogima. Posebno roditeljima školaraca nakon online nastave, ali i supružnicima koji su nerijetko 24 sata na dan bili skupa pa im je upravo korona bila kao smrtna presuda.

Ili možda ipak nije, ako slušamo Ivana Stapića i njegove Bećarce o corona virusu koji na servisu youtube imaju preko 200.000 pregleda. Pjeva Stapić "Neće žena da mi pruži ruku, samo noge na mekom jastuku", lascivni su stihovi, kakvi po definiciji bećarca i trebaju biti. I ovi tamburaši imaju recept protiv bolesti, a on glasi:  "Ma pijem pivu i rakiju šljivu. Neće bona na mene korona."

A u slučaju da se nalazite u izolaciji kao naša Maja Celing Celić, koja se liječi lukom i raštikom, navodno bez rakije, i već ste se poput nje zasitili filmova i knjiga, preporučamo vam naizgled lagano štivo našeg vjernog čitatelja, Mladog bećara. On nam gotovo svakodnevno svojim stihovima daje razmišljati o aktualnim temama, ne samo koronakrizi. 

I da zaključimo, u nadi da ponovo neće sve stati, idemo - osmijeh na lice! U komentar ispod teksta slobodno nam možete napisati i kakav svoj bećarac. 

"Svi će pjevat i svatko nek slavi. Samo nek smo opet skupa zdravi. Da bi brže prošla ova koma, izdržimo, ostanimo doma”, poručuje nam Željko Lončarić – Žec u pjesmi koja je okupila sve poznate slavonske tamburaše, a možete ju poslušati u videu: 


Tagovi

Koronavirus Bećarac Slavonci Slanina


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Kompanija Volkswagen oborila je novi rekord u prodaji. I ne, ne radi se o automobilima. Riječ je o njihovoj poznatoj curry kobasici.  Tako je u 2023. godini prodano je 8,33 milijuna kobasica, uključujući sve varijante. To je oko 400.000 viš... Više [+]