Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Liberalizacija tržišta
  • 23.05.2022. 18:00

Bez presedana: Ukida se carina na ukrajinski izvoz u EU

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, s više od 40 posto njezine ukupne robne razmjene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a

Foto: Depositphotos/absurdov
  • 594
  • 152
  • 0

Europski je parlament u četvrtak podržao jednogodišnju suspenziju uvoznih carina EU na sav ukrajinski izvoz, kako bi se podržalo gospodarstvo zemlje.

Ova privremena liberalizacija trgovine, podržana s 515 glasova, uz 32 protiv i 11 suzdržanih, odgovor je na utjecaj ruskog rata protiv Ukrajine, koji ometa trgovinsku sposobnost zemlje, stoji u priopćenju EP-a. Njome će se u potpunosti ukinuti uvozne pristojbe na industrijske proizvode, ulazne carine na voće i povrće, kao i antidampinške pristojbe i zaštitne mjere na uvoz čelika na razdoblje od godinu dana.

"Suočena s ruskom agresijom, Ukrajina se bori ne samo za svoju slobodu i sigurnost, već i za slobodu i sigurnost cijele Europe. Stoga ju moramo podržati na svim razinama sa svim alatima koji su nam na raspolaganju: ne samo oružjem i sankcijama, već i našom trgovinskom moći", poručila je stalna izvjestiteljica za Ukrajinu Sandra Kalniete dodajući da pružanje potpore za obranu ne završava na bojnom polju nego uključuje sigurnost da njezino gospodarstvo ostane otporno i konkurentno.

"Moramo pokazati da je naša potpora Ukrajini apsolutna, nepokolebljiva i nepovratna provedbom ovih mjera liberalizacije trgovine bez presedana", rekla je Kalniete. 

Kako stoji u priopćenju, odnosi između EU i Ukrajine regulirani su Sporazumom o pridruživanju što je od 2016. tamošnjim poduzećima osiguralo povlašteni pristup tržištu EU.

EU je najvažniji trgovinski partner Ukrajine, s više od 40 posto njezine ukupne robne razmjene u 2021. S druge strane, ta je zemlja 15. najveći trgovinski partner EU-a i čini oko 1,2 posto ukupne trgovine. 


Tagovi

Liberalizacija tržišta Ukidanje carina Ukrajinski izvoz Sandra Kalniete Europski parlament Bez presedana


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.