Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrajinski izvoz
  • 28.04.2022. 13:30

EK predlaže ukidanje carina na ukrajinski izvoz u EU

Europska unija nikada prije nije uvela takve mjere liberalizacije trgovine koje su bez presedana po svojim razmjerima, komentirao je potpredsjednik EK i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis.

Foto: Depositphotos/Denisfilm
  • 203
  • 73
  • 0

Europska komisija predložila je jučer jednogodišnju obustavu uvoznih carina na sav ukrajinski izvoz u Europsku uniju, a što se odnosi i na poljoprivredne proizvode. 

Ovaj bi korak trebao pomoći povećanju ukrajinskog izvoza u EU kako bi ublažili tešku situaciju tamošnjih proizvođača i izvoznika koji su suočeni s ruskom vojnom invazijom, navodi Komisija.

Ovaj je prijedlog komentirala i Ursula von der Leyen, predsjednica EK koja je naglasila da ruska, ničim izazvana i neopravdana agresija ozbiljno utječe na ukrajinsko gospodarstvo. U priopćenju navodi kako je razgovarala s predsjednikom Volodomirom Zelenskim o načinima podrške gospodarstvu, osim financijske pomoći i subvencija. "Oboje se slažemo da je brza i opsežna suspenzija uvoznih carina od ključne važnosti za jačanje njihovog gospodarstva. To će značajno olakšati izvoz industrijske i poljoprivredne robe u EU. U ovim strašnim vremenima, nastavljamo podržavati Ukrajinu", zaključila je. 

"Europska unija nikada prije nije uvela takve mjere liberalizacije trgovine koje su bez presedana po svojim razmjerima: odobrenje nulte carine Ukrajini, nulte kvote na EU tržištu", izjavio je potpredsjednik EK i povjerenik za trgovinu Valdis Dombrovskis dodajući da je od početka ruske agresije, EU kao prioritet postavila važnost održavanja ukrajinskog gospodarstva, što je, naglašava, ključno i za njezinu pobjedu u ovom ratu i za ponovno podizanje na noge nakon rata. "Ove mjere će izravno pomoći tamošnjim proizvođačima i izvoznicima. Potaknut će povjerenje u gospodarstvo i poslati snažan signal da će EU učiniti sve da im pomogne u mjeri koja im je potrebna", rekao je. 

Kako je objavljeno, EU također pronalazi načine za olakšavanje kopnenog transporta robe kako bi pomogla izvozu ukrajinskih proizvoda, posebno poljoprivrednih. Na primjer, Komisija je već započela liberalizaciju uvjeta za tamošnje vozače kamiona koji prevoze robu između Ukrajine i EU-a, kao i olakšavanje tranzita i korištenje infrastrukture EU-a za usmjeravanje njihovog izvoza u treće zemlje.

Prema EK, prijedlog bi također značio odgodu na godinu dana svih antidampinških i zaštitnih mjera EU-a koje se primjenjuju na ukrajinski izvoz čelika.

Prijedlog sada trebaju ispitati i usuglasiti Europski parlament i Vijeće Europske unije.


Tagovi

Ukidanje carina Ukrajinski izvoz Jednogodišnja obustava Ukrajinsko gospodarstvo Ursula von der Leyen Europska komisija


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Proljeće, čekamo te 🌸 #cicamace #voćke #visibabe