Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

38 novih ugovora za razvoj ruralnih krajeva

Za razvoj ruralnih krajeva u Virovitičko-podravskoj županiji uručeno 38 ugovora

  • 503
  • 25
  • 0

Prema Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 2008. godini iz Virovitičko-podravske županije stiglo je 50 zahtjeva, a odobreno je ukupno 38 u ukupnoj vrijednosti od 3,8 milijuna kuna. Odobreno je visokih 76% zahtjeva, što ovu županiju svrstava u sam vrh po iskorištenosti novčanih potpora za razvoj ruralnih krajeva.

U prostorijama županije ugovore je uručio državni tajnik Ministarstva Stjepan Mikolčić, dipl. ing. Najviše sredstava od 2,5 milijuna kuna ili za 14 zahtjeva odobrena su novčana sredstva za priključenje OPG-a na osnovnu infrastrukturu (prilazni putovi na farme, priključci na električnu mrežu i sl.)

Tri zahtjeva su odobrena za uređenje vinskih cesta i putova meda u ukupnoj vrijednosti od 191.000 kuna. 613. 000 kuna ili za 5 zahtjeva odobrena su sredstva i kupnja opreme za preradu vlastitih proizvoda na OPG-ima (prerada mesa, mlijeka, povrća i sjemena).

Za poboljšanje turističke ponude na OPG-ima odobreno je 80.000 kuna za 2 zahtjeva, te 2 zahtjeva za uzgoj i plasman cvijeća u iznosu od 191.000 kuna.

Srednja škola u Pitomači dobila je sredstva u iznosu od 89.000 kuna za opremanje i uređenje svog praktikuma. 176.000 kuna namijenjeno je Udruzi Strojni prsten za nabavku strojeva, a 26.000 kuna za 10 zahtjeva OPG-a za naknadu troškova stručnog nadzora i postupka potvrđivanja u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2008. godini.

Na kraju je gospodin Mikolčić naglasio: “Sa zadovoljstvom mogu reći, da će proračun MPRRR-a za 2009. godinu biti na razini ovogodišnjeg, što znači, da ne očekujemo izvanredne okolnosti kakve se očekuju u drugim gospodarskim segmentima.

U ruralnim područjima danas živi oko 48 % stanovništva, a poljoprivredom se bavi oko 11 %, te je naša dužnost, da im temeljem Strategije ruralnog razvoja što više pomognemo“.

HZPSS Područna služba Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ovo je motar ili matar, samonikla biljka koja raste iz kamena. Najbolje ju je brati početkom ljeta prije cvjetanja, pa kiseliti i jesti uz brojna jela.