Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljoprivreda
  • 14.12.2008.

38 novih ugovora za razvoj ruralnih krajeva

Za razvoj ruralnih krajeva u Virovitičko-podravskoj županiji uručeno 38 ugovora

  • 532
  • 25
  • 0

Prema Ministarstvu poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja u 2008. godini iz Virovitičko-podravske županije stiglo je 50 zahtjeva, a odobreno je ukupno 38 u ukupnoj vrijednosti od 3,8 milijuna kuna. Odobreno je visokih 76% zahtjeva, što ovu županiju svrstava u sam vrh po iskorištenosti novčanih potpora za razvoj ruralnih krajeva.

U prostorijama županije ugovore je uručio državni tajnik Ministarstva Stjepan Mikolčić, dipl. ing. Najviše sredstava od 2,5 milijuna kuna ili za 14 zahtjeva odobrena su novčana sredstva za priključenje OPG-a na osnovnu infrastrukturu (prilazni putovi na farme, priključci na električnu mrežu i sl.)

Tri zahtjeva su odobrena za uređenje vinskih cesta i putova meda u ukupnoj vrijednosti od 191.000 kuna. 613. 000 kuna ili za 5 zahtjeva odobrena su sredstva i kupnja opreme za preradu vlastitih proizvoda na OPG-ima (prerada mesa, mlijeka, povrća i sjemena).

Za poboljšanje turističke ponude na OPG-ima odobreno je 80.000 kuna za 2 zahtjeva, te 2 zahtjeva za uzgoj i plasman cvijeća u iznosu od 191.000 kuna.

Srednja škola u Pitomači dobila je sredstva u iznosu od 89.000 kuna za opremanje i uređenje svog praktikuma. 176.000 kuna namijenjeno je Udruzi Strojni prsten za nabavku strojeva, a 26.000 kuna za 10 zahtjeva OPG-a za naknadu troškova stručnog nadzora i postupka potvrđivanja u ekološkoj poljoprivrednoj proizvodnji u 2008. godini.

Na kraju je gospodin Mikolčić naglasio: “Sa zadovoljstvom mogu reći, da će proračun MPRRR-a za 2009. godinu biti na razini ovogodišnjeg, što znači, da ne očekujemo izvanredne okolnosti kakve se očekuju u drugim gospodarskim segmentima.

U ruralnim područjima danas živi oko 48 % stanovništva, a poljoprivredom se bavi oko 11 %, te je naša dužnost, da im temeljem Strategije ruralnog razvoja što više pomognemo“.

HZPSS Područna služba Virovitičko-podravske županije
Ljubomir Duvnjak, dipl. ing. agr., stručni savjetnik


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Partner

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB