Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • CO2
  • 15.01.2022. 09:00

Sekvestracija ugljika - hoće li poljoprivrednici raditi više za isti novac?

Poljoprivrednici će dobiti nagradu za dobre prakse za koje do sada nisu bili nagrađeni, najavio je povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj EU Janusz Wojciechowski.

Foto: Depositphotos/taviphoto
  • 2.071
  • 180
  • 2

Povjerenik za poljoprivredu i ruralni razvoj Europske unije, Janusz Wojciechowski obećao je da će dati sve od sebe kako bi sekvestracija ugljika bila u središtu strateških planova Zajedničke poljoprivredne politike (ZPP) država članica Europske unije usred sve veće zabrinutosti poljoprivrednika da se njegove riječi neće pretočiti u djelo.

Kako piše euractiv, na sastanku parlamentarnog odbora održanog početkom tjedna povjerenik je naglasio da je taj postupak ključni prioritet francuskog predsjedanja Vijećem.

"Moramo zajedno raditi kako bi se usredotočili na takav smjer razvoja europske poljoprivrede", istaknuo je nazivajući to dobrom prilikom za poljoprivrednike, kao mogućnost ostvarivanja dodatnog prihoda.

Naime, cilj je povećati količinu ugljikovog dioksida (CO2) pohranjenog u tlu, uz smanjenje njegove prisutnosti u atmosferi. To se postiže različitim metodama kao što su plodored, pokrovni usjevi, smanjena obrada tla, ali i preciznijom primjenom gnojiva koja sadrže dušik.

Potpore poljoprivrednicima

Trenutno ne postoji ciljani politički alat koji bi značajno poticao pohranjivanje ugljika u tlo. Kako bi se to riješilo, Europska komisija postavlja aktivnosti za potporu poljoprivrednicima koji se odluče na sekvestraciju i zaštitu bioraznolikosti.

Kako zaraditi na skladištenju ugljika u tlo?

Do kraja ove godine ona će priložiti i regulatorni okvir za certifikaciju ugljika.

Međutim, ovaj prijedlog i nije baš najbolje prihvaćen od strane poljoprivrednog sektora, a neke su ga organizacije osudile jer kako tvrde, popušta stvarnim zagađivačima.

Dok su zastupnici u Europskom parlamentu pozdravili povjerenikove najave, brojni su upozorili da treba proučiti kako će se to provesti u praksi. Primjerice, europarlamentarac Luke Ming Flanagan upitao je hoće li povjerenik razmotriti uvođenje proizvodnje ugljika kao namjenske mjere u strateškim planovima ZPP-a.

Veći troškovi, a niži prihodi?

Irski je zastupnik Colm Markey pak pitao hoće li EK razmotriti odvojeni tok prihoda ili strukturu posebno za proizvodnju ugljika jer bi se poljoprivrednici našli u situaciji u kojoj su obvezni raditi više za isti novac. 

Njegovu zabrinutost dijeli i Pekka Pesonen, glavni tajnik udruženja poljoprivrednika EU COPA-COGECA, koji je rekao da iako bi inicijative Komisije o uklanjanju ugljika mogle postati dodatni izvor prihoda za poljoprivrednike, postale bi financijski te administrativni teret za njih.

"To dovodi u opasnost povećanje njihovih troškova, smanjenje produktivnosti i prihoda", upozorio je.

Kao odgovor, povjerenik je obećao da će nastojati osigurati da uzgoj ugljika, u što većoj mjeri, bude uključen u strateške planove ZPP-a. Međutim, priznao je da to predstavlja izazov.

EU neće biti u situaciji u kojoj će poljoprivrednici morati učiniti više za isti novac, uvjeravao je rekavši da postoji šansa da će situacija biti suprotna. "Poljoprivrednici će dobiti nagradu za dobre prakse za koje do sada nisu bili nagrađeni", zaključio je.


Tagovi

Ugljik Sekvestracija Pohranjivanje Janusz Wojciechowski ZPP Europska komisija


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]