Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Prijava
  • 06.12.2022. 13:00

Udruga pčelara Državnom inspektoratu prijavila sumnjiv med u saću

Molimo vas hitnu reakciju i kontrolu prodaje pčelinjih proizvoda u ovo predblagdansko vrijeme na svim tržnicama širom Hrvatske, stoji u prijavi Udruge pčelara i građana Pčelarstvo online.

Foto: Udruga pčelara Pčelarstvo online
  • 1.932
  • 123
  • 0

Zbog sumnje da se radi o zdravstveno neispravnom proizvodu, a temeljem dojave građana i pregledom opisa te fotografija pčelinjeg proizvoda kupljenog na zagrebačkoj tržnici Utrine, Udruga pčelara i građana Pčelarstvo online iz Varaždina, podnijela je prijavu Državnom inspektoratu.

Kako ispred Udruge napominje Antun Karlović, upit o ispravnosti pčelinjeg proizvoda postavljen je u facebook grupi Virtualni zagrebački plac, a njegov izgled nagnao ih je na reakciju.  

"Kako se radi o potencijalno opasnom proizvodu za ljudsko zdravlje, što je vidljivo već iz slike saća, te proizvodu koji se deklarira kao med molimo vas da prekontrolirate što se sve prodaje na zagrebačkim tržnicama", stoji u prijavi DIRH-u.

Napominju i da med u saću, ako se prodaje, mora biti od djevičanskog saća, ne kuhan na štednjaku već proizveden u košnici kao rezultat sakupljanja nektara od strane pčela.

"Saće nikako ne smiju biti stare i iz pčelinjeg legla jer se time dovodi kao prvo u pitanje ispravnost po pitanju ostataka tretmana, ostataka 'pčelinjih košuljica' nakon izlijeganja i slično", stoji u prijavi.

Zašto sam prijavio lažni med? Dojadilo mi je gledati varanje potrošača, ali i nas pčelara

Uvjereni su, navode, da pčelinji proizvod čije su fotografije priložili, ne zadovoljava najosnovnije uvjete o prodaji te vrste namirnice namijenjene ljudskoj prehrani i konzumaciji.

"Molimo vas hitnu reakciju i kontrolu prodaje pčelinjih proizvoda u ovo predblagdansko vrijeme na svim tržnicama širom Hrvatske", zaključuje se u prijavi Udruge koja kupce i ovim putem upozorava da pripaze gdje i od koga kupuju pčelinje proizvode.

"Nikako i nikada ne preporučamo kao udruga pčelara i građana da iste kupujete na raznim 'akcijama' po dampinškim cijenama jer se, a što smo utvrdili i prijavama i analizama o vlastitom trošku, najčešće radi o zdravstveno neispravnim proizvodima samo nalik na med", naglašava A. Karlović ispred Udruge. 


Tagovi

Med u saću Prijava Državni inspektorat Udruga pčelara Pčelarstvo online


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).