Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Vespula germanica
  • 10.05.2020. 15:00

Suzbijanje ose zemljarice, jedne od najagresivnijih kukaca te vrste

Osa zemljarica je aktivna od svibnja do rujna, osinjak gradi pod zemljom ili u zidovima, a hrani se voćem i nektarom. Kod njenog suzbijanja treba bit oprezan jer je ona jedna od najagresivnijih osa.

Foto: Depositphotos/gezafarkas
  • 17.699
  • 207
  • 0

Osa zemljarica ili još njemačka (Vespula germanica) je jedna od najagresivnijih osa koja vrlo brzo leti i snažno napada. Žalac joj je građen kao kod običnih, ali nakon uboda ostaje u koži. Aktivna je danju i to od svibnja pa sve do rujna, a hrani se voćem i nektarom. Svoje ličinke hrane raskomadanim kukcima.

Razlikujte ju od ostalih osa i pčela

Grade osinjak pod zemljom i to najčešće u hodnicima voluharica. Tijekom vegetacije kopa tlo proširujući kanal u koji se smjestila i stvara rupu koja može biti promjera i nekoliko desetaka centimetara. Često se naseljavaju i u zidove, a u iznimnim slučajevima ih probiju do same unutrašnjosti. Osinjak grade tako da otkidaju komadiće suhog drveta, usitnjavaju ga i uz pomoć sline stvaraju tvar sličnu papiru kojom grade saće, a oko njega zaštitni ovoj. 

Pčelari u strahu: Nekontrolirano se širi azijski stršljen

Ovu je osu najlakše prepoznati po žustrim kretnjama i velikoj brzini leta. Veličine su oko 15 mm, a na glavi koja je žute boje imaju jednu do tri crne točke i na tijelu dosta žutih šara. 

Oprezno pri suzbijanju

Kod suzbijanja osa treba biti vrlo oprezan i obaviti ga ciljano kako ne bismo usmrtili korisne vrste pčela i bumbara. Ako sumnjate da je osinjak kojeg se namjeravate riješiti od osa zemljarica, budite oprezni i ne pokušavajte učiniti ništa naglo kako ne biste uznemirili cijeli roj koji vas može napasti. Ako i dođe do uboda, odmaknite se odmah jer miris ispuštenog žalca privlači ostale. 

Najbolje je prvo pokušati s repelentnim sredstvima koja će ih otjerati, poput eteričnih ulja mente, pelina i eukaliptusa. Ose privlači i riba u konzervi kao i mljevena piletina od kojih se mogu raditi mamci.

Što kada psa ubode pčela, osa ili štršljen?

Također, možete napraviti zamku pomoću plastične boce tako da ju prerežete na dva dijela. U donji dio ulijte neki slatki sok ili pivo koje će privući osu te u njega postavite gornji prerezani dio s grlom okrenutim prema dolje. 

Što se tiče kemijske zaštite i primjene pesticida, svakako se savjetujte sa stručnjacima ili tvrtkama za deratizaciju kako ne biste nanijeli više štete nego koristi, a najbolje ih je suzbijati tijekom hibernacije uz obavezno korištenje zaštitne opreme. 

Ova vrste ose može utjecati na kvalitetu života i druženje na otvorenom učiniti neugodnim iskustvom. Naime, škole i popularna mjesta za druženje u nekim dijelovima Australije znaju biti zatvorene zbog njihovih aktivnosti. Smatra se da u Europi njihova sezona traje nekoliko tjedana, a u Australiji to traje mjesecima zbog tople klime i velike mogućnosti prezimljavanja. U Japanu se poput mnogih drugih kukaca koriste i za prehranu ljudi.


Tagovi

Vespula germanica Osa zemljarica Agresivna osa Suzbijanje Njemačka osa


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Alen Dinar je mladi poljoprivrednik iz Visokog. Za njegovu proizvodnju kažu da je najljepša lokalna priča ispisana jezikom prirode. Uskoro donosimo priču s njegovog gazdinstva, ali i odgovore na Vaša pitanja! Pišite ih u komentarima 👇 #seo... Više [+]