Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Radovi u pčelinjaku
 • 01.11.2022. 09:00

Studeni u pčelinjaku - vlaga pčelama smeta više od hladnoće

Iako mnogi upravo u studenom počinju s utopljavanjem zajednica, do veljače je bitnije osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice.

Foto: Julijana Kuzmić
 • 1.509
 • 119
 • 0

Studeni znači smanjenje radova oko pčela. Stariji hrvatski nazivi ovog mjeseca u pojedinim krajevima bili su: vsesvetčak, veternjak, zmiščak, dok samo latinsko ime mjeseca november dolazi od riječi novem (deveti), jer je to bio deveti mjesec Rimskog kalendara kad se godine još nisu brojale od rođenja Isusa Krista kao danas, već od osnivanja Rima.

U ovom mjesecu pčele polako počinju svoj “zimski san”, pa dok neke životinjske vrste polako već hiberniraju u svojim jazbinama, one na području zadnjeg legla rade klupko.

Do sada ste trebali obaviti sve potrebne korake koje smo na ovom portalu pokušali opisati jednostavnim rječnikom, a vezane su uz uzimljavanje zajednica i radove na pčelinjaku.

Otvaranje košnica od ovog mjeseca više se ne prakticira kod imalo ozbiljnih pčelara iako ni to više naravo nije “Sveto pismo”. Uostalom kao ni većina stvari u pčelarstvu.

U ovom mjesecu izlaze iz legla i posljednje pčele koje će druge godine dočekati toplije proljetne dane i prehraniti prve generacije u idućoj 2023. godini. Kod malo slabijih košnica s manjim brojem to se već dogodilo ranije, dok se kod jačih događa upravo tijekom studenog što još naravno ovisi o godini.

Nepotrebno trpanje novinskog papira 

U jesenima koje su toplije i vremenski stabilnije kao ovaj taj se događaj odvija kasnije, a u hladnijim i na višim nadmorskim visinama prema prirodnom bioritmu ovih kukaca zbog hladnije klime nešto ipak ranije.

Pčele kao što smo već naučili ulaze u klupko na temperaturama 9-12°C što opet ovisi o jačini svake zajednice i stanju zaliha hrane. Pa tako dok u proljeće i za vrijeme zimskih pročisnih letova nešto slabije zajednice izlaze ranije, a jače s većim zalihama hrane kasnije, kod ulaza u klupko je situacija obratna. Jače će zajednice u klupko ući kasnije od slabijih – s manjim brojem pčela i kod njih su mogući izleti na temperaturama do 10 ili 11°C.

Svakako je korištenje sustava za nadzor košnica i tijekom zimskih mjeseci korisno kao i u vrijeme unosa nektara. 

U ovom mjesecu izlaze iz legla i posljednje pčele

Ukoliko u ovom ili idućim mjesecima postoje velike oscilacije u dnevnim i noćnim temperaturama pčele će shodno tome širiti i skuplati klupko, izlazit će češće na pročisne letove. To je naravno s jedne strane dobro, međutim tada pošto su aktivnije trošit će više i brže pripremljene zalihe hrane.

Iako mnogi upravo u studenom počinju s utopljavanjem zajednica, do veljače je bitnije osigurati pravilnu, ali ne i prejaku ventilaciju košnice. Hladnoća im smeta manje od moguće vlage koja se može javiti u košnici pa kapati po pčelama u klupku.

Trpanje na desetine kilograma novinskog papira oko i na košnicu ne samo da nije estetski lijepo već je i dokazano sasvim nepotrebno. Košnica bi trebala biti utopljena na način da s vanjskih stranica gubi što manje topline. To se radi jedino zbog legla, a sada novog više neće biti i dakle, utopljavanje u studenom je potpuno nepotrebno.

Početkom mjeseca dovršavamo uzimljavanje zajednica, prije nadolazećih zimskih dana završavamo uređenjem okoliša pčelinjaka, u slučaju snježnih padavina čistimo leto košnice, po potrebi vršimo tretiranje zajednica protiv varoze, počinjemo s pretapanjem voska, osiguravamo mir i slično. Svi radovi uglavnom se preusmjeruju na radove s opremom u radioni van dohvata samih uzimljenih košnica.

Počinjemo s obnovom nastavaka ili praznih košnica izvan pčelinjaka, okvira i slično.

Međunarodni pčelarski sajam Dalmatina 

Ne treba zanemariti potrebu stalne edukacije na organiziranim seminarima i predavanjima.

Već 5. i 6. studenog, 2022. godine u Splitu se održava XII. međunarodni pčelarski sajam “Dalmatina” na kojem uz nabavku opreme možete potpuno besplatno slušati i najrazličitija predavanja renomiranih predavača.

Ove godine predavanja su pripremili: 

 • dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Apiterapeutskog društva Hrvatske
 • Jurica Manestar, pčelar praktičar koji će opisati specifičnosti i prilagodbu priobalnog pčelarenja
 • Skupljanje pčelinjeg otrova elektro simulatorom i proizvodnju prirodne kozmetike opisat će Ivan Curiš
 • Certifikaciju dalmatinskog meda s oznakom izvornosti opisat će dipl.ing.agr. Ana Marušić
 • Međusobnu povezanost pčelinjih bolesti prezentirat će dr.sc. Perica Tucak 
 • Dr.sc. Asija Smolčić Bubalo mag.pharm će održati predavanje pod naslovom "Propolis – susret tradicije i znanosti"
 • Iz Slovenije dolazi Robert Bali dr.vet .med s temom "Izazovi u uzgoju matica"

Tajne u ovom sektoru danas u vrijeme interneta vrlo su rijetke pa se tako i nadam da na ovim stranicama možete naučiti ili obnoviti stečeno iskustvo.

Mlađi pčelari, ne po godinama već po pčelarskom stažu, nerijetko već nakon 2-3 godine misle da su naučili sve o ovim kukcima. Nitko na svijetu o njima ne zna sve, upravo suprotno, svi mi znamo vrlo malo usprkos činjenici da je medarica jedan od najproučavanijih insekata današnjice.


Fotoprilog


Tagovi

Pčelinjak Radovi u studenom Studeni Uzimljavanje


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stožer za obranu hrvatskog sela objavio: blokada prometnica i granica kreće 23. studenog. Uskoro više