Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Problemi u pčelarstvu
  • 01.04.2020. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vinkovci

Snijeg pa minus uz virus nikako ne idu na ruku pčelarima

Vrijeme je obilaska pčelinjaka i provjera stanja u košnicama. Pčelar Goran Pavlović opisao je trenutno stanje nakon promjenjivih vremenskih uvjeta, ali i situacije u kojoj se nalazi cijeli svijet. 

Foto: JumpStory
  • 1.255
  • 178
  • 0

Budući da su na snazi mjere nacionalnog stožera, Hrvatski pčelarski savez ponovio je zamolbu za izdavanje uputa za stanje karantene i nemogućnosti pristupa pčelama jer su trenutni svi pčelari u nedoumici kako pristupiti ovoj problematici, a da pri tome ne krše dosadašnje upute ponašanja. 

"Nastojimo sve probleme podići na razinu Hrvatskog pčelarskog saveza i Ministarstva poljoprivrede. Trenutno nam je najveći problem nemogućnost dostave dokumentacije za participiranje Nacionalnog pčelarskog programa. Rok je bio 24. ožujka, a mi se nadamo da će ju produžiti“, rekao je Osječkoj televiziji predsjednik Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije Stanko Čuljak

Snijeg kao i trenutni virus nimalo ne pogoduju pčelama

Dolaskom proljeća temperature su se s visokih 20 °C strmoglava spustile na minuse, a čak je i pao snijeg što nikako nije pogodovalo pčelama. U Vukovarsko-srijemskoj županiji, kao i u ostalim županijama vrijeme je obilaska pčelinjaka i provjera, a vinkovački pčelar Goran Pavlović opisao je trenutno stanje u košnicama nakon promjenjivih vremenskih uvjeta. 

 "Situacija je jako loša. Kao što vidite sve su pčele povučene unutra u košnice umjesto da lete, a sada trenutno čistimo i sve uginule pčele“, kaže Pavlović.

Pčelari strahuju: Ne možemo li do košnica prijeti nam smanjenje prinosa do 70% 

Ova obitelj nema dugu tradiciju bavljenja pčelarstvom, tek nekih 4. godine, a kako Goran kaže za njih je i loša godina za proizvodnju dobra godina. Ove godine kupili su i nekoliko novih košnica za koje se nadaju da će dobiti poticaje. O brizi košnica i pčela uključen je i otac Anto čiji je zadatak trenutno izraditi okvire za med u saću, a Osječkoj televiziji pokazao je kako se to radi. 

"Čim se priroda probudi pčele će nastaviti raditi, a mi nećemo zbog trenutne situacije iskoristiti njihov potencijal. Poljoprivrednici koji imaju krave, svinje mogu to na neki način regulirati, a mi to ne možemo. Čekamo prve cvjetove da se otvore, negdje polovicom 4. mjeseca imat ćemo prve količine meda koje ćemo izvrcati i nadamo se da će nam država omogućiti nesmetanu proizvodnju“, poručuje Goran. 

Branimir Markota: Prve procjene šteta na voću znat će se krajem tjedna

Po zadnjem popisu na području Vukovarsko-srijemske županije ima 16.000 pčelinjih zajednica  i oko 220 pčelara koje su evidentirane. U ovoj su situaciji, kako kažu nepopravljivi optimisti, koji se baš kao i svi iz poljoprivrednog sektora nadaju da će ova kriza što prije proći te da će poslove u proizvodnji hrane moći obavljati kako su to i do sada radili. 

Više o temi te kako napraviti okvire za med u saću možete pogledati u videu:


Tagovi

Pčele Snijeg Koronavirus Vukovarsko-srijemska županija Stanko Čuljak Goran Pavlović Niske temperature Med


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Jeste li uočili kampanju?