Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • HVZ
  • 30.03.2020. 12:00

Branimir Markota: Prve procjene šteta na voću znat će se krajem tjedna

Uz vremenske neprilike, nastavi li se ovakva situacija s epidemijom koronavirusa, neminovno smo i mi voćari u problemima, rekao je predsjednik Hrvatske voćarske zajednice.

Foto: JumpStory
  • 800
  • 60
  • 0

Vremenske nepogode, koje su bile prošli tjedan a očekuju se i ovaj, sigurno će ostaviti štete na voćnjacima, pogotovo na ranim sortama voća, a prve procjene šteta znat će se krajem tjedna, izjavio je u petak za Hinu predsjednik Hrvatske voćarske zajednice (HVZ) Branimir Markota.

Osvrnuo se i na utjecaj epidemije koronavirusa na poslovanje sektora voćarstva, kazavši da ga je teško u ovom trenutku detaljno sagledati.

"Trenutno nemamo nepremostivih i ozbiljnih problema u održavanju urednog repo ciklusa, ali ako se dulje nastavi ovakva situacija koja je poremetila cijelo gospodarstvo i svakodnevni život, neminovno smo i mi voćari u problemima. I to u svim segmentima - od redovnog održavanja voćnjaka zbog mogućeg nestanka zaštitnih sredstava, sezonske radne snage, održavanja uopće radnog potencijala zbog izolacija, ispunjavanja poreznih i kreditnih obveza itd.", kazao je Markota.

Što raditi s voćkama nakon otapanja snijega i mraznih dana?

Dodao je i kako očekuju od nadležnih da poduzimaju sve što mogu da se sačuva zdravlje građana, a da proizvodnja hrane ne stane, jer to je strateški interes odgovorne Vlade. A kada su u pitanju strateški interesi onda se ne biraju sredstva niti se kalkulira, poručio je.

Markota je nedavno također istaknuo da je hrana strateški proizvod i treba joj se posvetiti znatno veća pozornost. Treba učiti iz ovakvih situacija i truditi se da zaštitimo poljoprivredu koja mora biti strateška grana i prioritet, izjavio je. 


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Voćke Mraz Hrvatska voćarska zajednica HVZ Branimir Markota