• Nacionalni pčelarski program
  • 12.10.2020. 14:10

Pčelari u potpunosti iskoristili i ovogodišnju omotnicu - isplaćeno 14,8 milijuna kuna

Kako ističu, veliki odaziv pčelara zabilježen je za Mjeru 1. Tehnička pomoć pčelarima i njihovim organizacijama pčelara i Mjeru 2. Suzbijanje štetnika i bolesti ovih korisnih kukaca

Foto: Depositphotos/lenawurm
  • 232
  • 31
  • 0

Ukupan iznos ovogodišnje omotnice od 14,8 milijuna kuna u okviru provedbe mjera Nacionalnog pčelarskog programa za razdoblje od 2020. do 2022. godine iskorišten je te putem Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, isplaćen u potpunosti, priopćilo je Ministarstvo poljoprivrede.  

Kako ističu, veliki odaziv zabilježen je za Mjeru 1. "Tehnička pomoć pčelarima i organizacijama pčelara", kojom se sufinancira nabava pomagala, pribora i opreme, kao i edukacije pčelara i senzorskih analitičara te Mjeru 2. "Suzbijanje štetnika i bolesti pčela", naročito varooze.

Cilj - stvaranje boljih uvjeta za pčelare

Prošle godine doneseni Nacionalni pčelarski program za razdoblje od 2020. do 2022. godine kroz 3 godine predviđa ukupna sredstva u iznosu od 44,5 milijuna kuna, a cilj je provedbom mjera stvoriti uvjete za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te stvoriti osnovu za povećanje konkurentnosti u ovom sektoru.

Mjere, podsjećaju, koje se provode u okviru Programa su tehnička pomoć pčelarima i organizacijama, suzbijanje štetnika i bolesti pčela, naročito varooze, racionalizacija troškova selećeg pčelarenja, mjere za potporu laboratorija za analizu proizvoda s ciljem potpore da svoje proizvode plasiraju na tržište i povećaju njihovu vrijednost, obnavljanje pčelinjeg fonda, suradnja sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa primijenjenih istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te poboljšanje kvalitete proizvoda s ciljem iskorištavanja potencijala proizvoda na tržištu.

Za program školskog mednog dana 1,4 milijuna kuna

"Potpuno iskorištenje omotnice rezultat je dijelom pomno osmišljenih i provedenih mjera iz Nacionalnog programa koji je zamišljen i realiziran kao temelj za stvaranje uvjeta za bolji položaj pčelarstva u Hrvatskoj te osnova za povećanje konkurentnosti u ovom sektoru, naglasila je ministrica poljoprivrede Marija Vučković.

Za taj uspjeh su, dodala je, u velikoj mjeri zaslužni sami vlasnici košnica. "Sve bolje evidentiranje i efikasnije organiziranje doprinijelo je porastu broja registriranih pčelara i pčelinjih zajednica što, uz odgovarajuću edukaciju i pomoć, rezultira potpunim iskorištenjem dostupnih sredstava, osnažuje ovu gospodarsku granu i razvija ruralne prostore“, zaključila je. 


Izvori

Ministarstvo poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja


Tagovi

Nacionalni pčelarski program Omotnica Pčelari Mjera 1. Mjera 2.


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Lucija je magistrica agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zimska idila na obroncima Dilj gore.
Bijeli omotač “grije” tlo kako bi za 2-3 mjeseca ovaj isti pejsaž zažutili maslačci i zazujile pčelice.

Koji vam je prikazani pejsaž najbolji?
:)

Foto: autor