Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Medni dan
  • 27.08.2020. 12:00

Za program školskog mednog dana 1,4 milijuna kuna

Do sada je u programu sudjelovalo 828 škola i 72.002 učenika, kojima je dodijeljen med od 381 pčelara.

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
  • 132
  • 38
  • 0

Vlada je na sjednici u četvrtak donijela Program školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka za 2020. godinu, vrijedan 1,4 milijuna kuna, u sklopu kojeg se dijeli staklenka meda polaznicima prvih razreda osnovnih škola.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković podsjetila je da se školski medni dan provodi od prosinca 2018. godine, a programom su obuhvaćene osnovne škole u Hrvatskoj. 

Vrijednost programa je 1,4 milijuna kuna, od kojih se više od 70 posto koristi za nabavku meda koji se dijeli polaznicima prvih razreda osnovnih škola.

Vučković: Bilježimo gotovo udvostručenje broja pčelara

Do sada je u programu sudjelovalo 828 škola i 72.002 učenika, kojima je dodijeljen med od 381 pčelara, rekla je ministrica i dodala da program nailazi na veliku podršku javnosti.

"Koristim i ovu priliku naglasiti kako, unatoč negativnim okolnostima uzrokovanih pandemijom Covid-19, i u ovoj godini bilježimo gotovo udvostručenje broja pčelara koji koriste Nacionalnu staklenku za med", rekla je Vučković.

Svrha provedbe programa školskog mednog dana s hrvatskih pčelinjaka je podizanje svijesti djece od rane dobi o potrebi konzumacije lokalnih poljoprivrednih proizvoda te ukazivanje na ulogu i značaj pčelarstva u cjelokupnoj poljoprivrednoj proizvodnji, posebice zbog održavanja ekološke ravnoteže i biološke raznolikosti. 

Nacionalna staklenka za med 

Cilj je i povećanje unosa meda u prehranu djece, kao i podizanje razine znanja o važnosti meda kao sastavnog dijela pravilne i nutritivno povoljnije prehrane.

Programom je predviđena i promocija hrvatskog pčelarstva, a med koji će se dodijeliti učenicima prvih razreda osnovnih škola bit će zapakiran u Nacionalnu staklenku za med, čija uporaba dovodi do prepoznatljivosti proizvoda i različitosti takvih proizvoda na zajedničkom tržištu. Programom se želi promovirati med lokalnih proizvođača, čime im se daje primjeren značaj kao i doprinos zaštiti okoliša preferiranjem kratkih lanaca opskrbe, navodi se u odluci Vlade.


Izvori

Hrvatska izvještajna novinska agencija - HINA


Tagovi

Medni dan Nacionalna staklenka Med Pčelari

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]