• Razvoj pčelarstva
  • 05.08.2017. 13:30

Kongres u Gradačcu okuplja pčelare iz regije

Drugi međunarodni kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima održat će se 24. i 25. 08. u Gradačcu u susjednoj BiH.

Foto: Pixabay/DebraBolding
  • 562
  • 36
  • 0

U sklopu 44. međunarodnog Sajma poljoprivrede i prehrambene industrije - Sajma šljive koji će se održati u Gradačcu u susjednoj BiH od 23. do 27. kolovoza, bit će organiziran Drugi kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima s međunarodnim sudjelovanjem.

44. Gradačački sajam šljive, Međunarodni Sajam poljoprivrede i prehrambene industrije

Kongres će se održati 24. i 25.08.2017. godine, a drugog dana je planiran Okrugli stol na temu: "Razvoj institucionalno pravnog okvira u pčelarstvu i približavanje EU".

Razvoj pčelarstva i ruralnog društva

Na kongresu će okupljeni znanstvenici iz sektora pčelarstva i stručnjaci iz prakse prezentirati svoja znanja kako bi se ono upotrijebilo za razvoj pčelarstva i razvoj ruralnog društva općenito.

Ove godine je prijavljeno 55 radova autora iz BiH i zemalja zapadnog Balkana koji će biti prezentirani u nekoliko grupa: legislativa i opće teme iz oblasti pčelarstva, kvaliteta pčelinjih proizvoda, bolesti pčelinjih društava, apiterapija, medonosne bilje i radovi iz pčelarske prakse. Radovi i sažetci će biti tiskani u Drugom zborniku radova o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima koji je katalogiziran kod NUB Sarajevo.

Jedini ovakvog tipa

"Ideja je nastala savim slučajno kada je prošle godine grupa pčelara željela napraviti edukaciju za jedan dan. Bilo je dosta zainteresiranih pčelara da iskažu svoje znanje, ali i pčelara i drugih iz akademske zajednice koji su željeli čutti i saznati te nove stvari, koje su vezane za pčelarstvo i proizvodnju pčelinjih proizvoda.

S druge strane, ovaj kongres je rezultat jednog projekta o pčelarstvu i promociji pčelarstva gdje su bili uključeni BiH i Republika Hrvatska. Na našem jezičkom prostoru ne postoji ni jedan znanstveni skup ovakvog tipa i ovo je prvi puta da smo okupili nake od najznačajnijih znanstvenika iz sektora pčelarstva od Vardara pa do Triglava", ističe prof.dr. Midhat Jašić, predsjednik Organizacijskog odbora 2. Kongresa o pčelarstvu i pčelinjim proizvodim.

Mnogi organizatori

Isti su organizatori kao i prošle godine kada je održan 1. Kongres o pčelarstvu i pčelinjim proizvodima na Tehnološkom fakulteta u Tuzli. To su: Tehnološki faklultet u Tuzli, Prehrambeno-tehnološki fakultet Sveučilišta u Osijeku, Kantonalni pčelarski savez Tuzla, Federalni pčelarski savez Sarajevo, Nezavisni biro za razvoj NBR Gradačac i klaster Tipičnih proizvoda Tuzla, Društvo za nutricionizam i dijetetiku u BiH "Hranom do zdravlja", "Bee med" doo Tuzla, Veterinarski zavodi u Bihaću i Tuzli, časopis "BH pčelar" i drugi. Ove godine među nosiocima organizacije je i Gradačački sajam d.o.o. Gradačac.

Foto: Pixabay/DebraBolding


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ae.