Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 17.05.2018. 14:30

Europski sud zbog zaštite pčela potvrdio zabranu neonikotinoida

Današnja odluka Europskog suda je razočaravajuća i nesretna. Stojimo iza naše odluke o osporavanju odluke Europske komisije o našoj tehnologiji tiametoksama, budući da im se oslanjala na hipotetski rizik, uzvratila je Syngenta na odluku.

Foto: Pixabay/Myriams-Fotos
  • 524
  • 50
  • 0

Europski je sud potvrdio danas djelomičnu zabranu korištenja tri insekticida, poznatih kao neonikotinoidi. U obrazloženju, između ostalog, navodi se da je Europska komisija bila u pravu 2013. kada je u cilju zaštite pčela odlučila ograničiti njihovu upotrebu.

Podsjetimo, države članice EU-a danas su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

Neonikotinoidima crveno svjetlo, države članice EU izglasale zabranu

"Današnja odluka Europskog suda je razočaravajuća i nesretna. Stojimo iza naše odluke o osporavanju odluke Europske komisije o našoj tehnologiji tiametoksama, budući da im se oslanjala na hipotetski rizik. Rješavanje ovog specifičnog slučaja odražava našu opću zabrinutost zbog pristupa Europske komisije u reguliranju tehnologije u poljoprivredi.

Evolucija suvremene tehnologije uzgoja, i odgovorna, znanstveno utemeljena ekologija, je imperativ ako želimo održivo proizvoditi pristupačnu, sigurnu i lokalnu hranu za prehranu više od 9 milijardi ljudi do 2050. godine i voditi brigu o našem planetu", reagiralai su iz Syngente navodeći da je znanstvena i regulatorna izvrsnost u Europi sve više politizirana. Odluka je negativno utjecala na sve zainteresirane strane, a prije svega je, zaključuju iz švicarskog Basela, ugroženo povjerenje potrošača.

Presuda se inače odnosi na tri aktivne supstance: imidacloprid koji je razvio Bayer CropScience, clothianidin proizvođača Takeda Chemical Industries i Bayer CropScience te thiamethoxam koji proizvodi Syngenta.


Tagovi

Neonikotinoidi Europski sud Europska komisija Pčele


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).