Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Europska komisija
  • 27.04.2018. 14:00

Neonikotinoidima crveno svjetlo, države članice EU izglasale zabranu

Države članice EU podržale su prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače. Syngenta uzvraća da je riječ o nerazumnoj odluci koja je daleko od stvarnosti poljoprivrede.

Foto: Pixabay/4yourfitness
  • 1.746
  • 99
  • 0

Države članice EU-a danas su na Stalnom odboru za biljke, životinje, hranu i stočnu hranu kvalificiranom većinom podržale prijedlog Europske komisije o zabrani korištenja tri najčešća neonikotinoida (klotianidin, imidakloprid i tiametoksam) za sve poljoprivredne usjeve na otvorenom kako bi zaštitili pčele i ostale oprašivače.

"Godinama svjedočimo smanjenju populacije pčela. Naime, od 1850. godine istrijebljene su 23 vrste pčela i osa koje oprašuju biljke. Pčele i drugi oprašivači imaju veliku ulogu u očuvanju bioraznolikosti i proizvodnji naše hrane pa moraju biti zaštićeni. Zabrana najčešće korištenih neonikotinoida važan je korak za preokretanje pada populacije pčela u Europi. Prema procjenama koje je objavila Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA), većina pesticida na bazi neonikotinoida predstavlja rizik za divlje pčele i medonosne pčele.

Akcijski plan za borbu protiv smrtnosti pčela 

Stoga smo u rezoluciji Europskog parlamenta u ožujku pozvali na provedbu sveobuhvatne i dugoročne strategije za zdravlje i repopulaciju pčela. Zatražili smo uspostavu akcijskog plana za borbu protiv smrtnosti pčela i ukidanje odobrenja svih aktivnih supstanci u pesticidima koje ugrožavaju zdravlje pčela", pozdravio je odluku hrvatski zastupnik u Europskom parlamentu Davor Škrlec.

Kako su objasnili odluku, tijekom provođenja istraživanja vezanih uz razloge smanjivanja populacije pčela, primijećene su anomalije u njihovom ponašanju. Uočena je dezorijentiranost zbog koje pčele nisu mogle pronaći svoju košnicu, prestale su “plesati” u košnici kako bi ostalim pčelama pokazale put prema nalazištu hrane te su se čak prestale brinuti za potomstvo. Zbog toga je došlo do opustošenja košnica, a pčele ličinke su ugibale od gladi. Znanstvenici su zaključili da je vjerojatni razlog za takvo zbunjujuće ponašanje pčela pesticid koje se miješa u sredstvo za zaštitu biljaka i koji je baziran na neonikotinoidu. Sličnog sastava kao i nikotin u cigaretama, djeluje na pčele poput droge koje čak postaju “ovisne” i traže polja koja su tretirana tim pesticidom.

Na odluku Europske komisije, reagirali su priopćenjem iz Syngente, direktno iz direkcije u švicarskom Baselu. Današnja odluka država članica da podupre prijedlog Komisije za daljnja ograničenja neonikotinoida je, kažu, razočaravajuća, ali ne i neočekivana. Syngenta ne vjeruje da je današnja odluka pravo rješenje za europske poljoprivrednike ili za okoliš.

Syngenta: Neonikotinoidi predstavljaju minimalnu prijetnju za pčele

"Ono što nam je potrebno danas, više nego ikada prije, je da poljoprivrednici osiguraju opskrbu sigurne i povoljne hrane - istovremeno smanjujući negativne učinke i pojačavajući pozitivne učinke koje poljoprivreda ima na okoliš. Dokazi jasno pokazuju da neonikotinoidi predstavljaju minimalnu prijetnju zdravlju pčela u usporedbi s nedostatkom hrane, bolesti i hladnoće", naglašavaju. 

Komisija se, dodaju, oslanjala na neodobreni regulatorni dokument ((The Bee Risk Guidance Document) kako bi predložila daljnju zabranu neonikotinoida, a koja nije razumna i neće odgovoriti na izazove s kojima se suočavamo u osiguravanju sigurne i pouzdane opskrbe hranom uz istovremeno brigu o okolišu. Zapravo, Dokument o usmjeravanju o opasnostima od pčela je konzervativan i daleko od stvarnosti poljoprivrede da bi njegova primjena mogla dovesti do zabrane svih poljoprivrednih kemikalija, uključujući, primjerice, i one koji se koriste u ekološkoj poljoprivredi.

"Stojimo iza naših proizvoda i naše znanosti. Nastavit ćemo pomagati proizvođačima da hranu i staništa za oprašivače vrate natrag u poljoprivredni krajolik kroz razvoj dobre tehnologije i podržanih programima poput Operacije Oprašivač (Operation Pollinator). Operacija Pollinator od 2001. godine pozitivno je utjecala na više od 5 milijuna hektara obradivog zemljišta na globalnoj razini i mi ćemo se nastaviti oslanjati na više od 100.000 košnica u Europi i širom svijeta da oplođuju naše sjeme", zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Europska komisija Pčele Neonikotinoidi Zabrana Davor Škrlec Syngenta


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo