Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita pčela
  • 29.09.2022. 15:00

EU će zabraniti uvoz proizvoda koji sadrže dva neonikotinoidna pesticida?

Riječ je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Europska agencija za sigurnost hrane kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače

Foto: Ranka Vojnović
  • 1.806
  • 74
  • 0

Vlade država članica Europske unije složile su se s prijedlogom Europske komisije da se smanje ograničenja ostataka (rezidua) za dva pesticida koja štetno djeluju na oprašivače, prvenstveno pčele. Ova će odluka najviše utjecaja imati na poljoprivredne proizvođače koji namjeravaju izvoziti hranu i stočnu hranu u EU, prenosi Reuters.

Riječ je o klotianidinu i tiametoksamu, dva neonikotinoidna pesticida za koje Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) kaže da predstavljaju visok rizik za oprašivače.

Njihova je upotreba na otvorenom u EU zabranjena još 2018. godine, zajedno s imidaklopridom. No, neke su zemlje dale odobrenje za korištenje kod uzgoja šećerne repe. Proizvođači su praksu opravdavali tvrdnjom da ostaci nestanu prije berbe. 

Nema alternative? Za zaštitu šećerne repe ponovno odobren jedan od neonikotinoida

"Upotreba ova dva neonikotinoida je već ukinuta u EU. Pravimo daljnji korak, doprinoseći tranziciji ka održivim sustavima prehrane", rekla je Stella Kyriakides, povjerenica za zdravstvo i sigurnost hrane EU.

Novi zakon će doprinijeti cilju EU o ekološki prihvatljivijoj poljoprivredi. Istovremeno je potrebno poštivanje njenih obaveza prema Svjetskoj trgovinskoj organizaciji.


Tagovi

Ostaci pesticida Neonikotinoidi Klotianidin Tiametoksam Zaštita oprašivača Pčele


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tips&tricks: Ako muku mučite s rovcima (mrmcima) u vrtovima, iskoristite stare plastične posudice od cvijeća, jogurta i sl., izrežite dno i pri sadnji korijen neka bude u posudici, zatrpajte zemljom i nadajte se najboljem :D Mi ovako sadimo... Više [+]