Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčele
  • 01.05.2022. 10:30
  • Brodsko-posavska, Slavonski Brod

Damir Šajnović: Važna je sinergija pčelara, ratara i voćara

Shvaćam da moraju tretirati površine zbog svog prinosa, ali apeliram da to bude dozvoljenim sredstvima i u vrijeme kada pčele najmanje lete, kazao je Damir Šajnović, predsjednik Pčelarske udruge "Zrinski"

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.605
  • 39
  • 0

"Svjedoci smo ponovnog trovanja pčela pogotovo na uljanoj repici koja nama pčelarima donosi neki prvi prinos", rekao je za Slavonskobrodsku televiziju Damir Šajnović, predsjednik Pčelarske udruge "Zrinski",

Kako dodaje, pčelari najčešće želeći iskoristiti što bolje ovu kulturu sele pčele na nju bez obzira što se, kaže, tretira sa sredstvima koja nisu dozvoljena i to u količinama koje su upitne. "Iako država snosi štetu, narušava se ekosustav je ovi kukci sudjeluju u oprašivanju i drugih kultura", napomenuo je.

Naime, u posljednjem pomoru najgore su prošli Međimurje i Podravina, ali, kaže on, loša iskustva imali su i pčelari Brodsko-posavske županije. "Imali smo dojava o manjim trovanjima na području općine Garčin, a neki pčelari na području Klokočevika izgubili su pčele izletnice“, dodaje Šajnović. 

Kaže Šajnović da dugo već apelira na sinergiju između pčelara, ratara i voćara. "Shvaćam da moraju tretirati površine zbog svog prinosa, ali apeliram da to bude dozvoljenim sredstvima i u vrijeme kada pčele najmanje lete", pojasnio je.

Smatra i da bi država trebala obavljati više inspekcija na terenu jer pčelari sumnjaju se poljoprivredne kulture tretiraju nedozvoljenim sredstvima.

Probleme stvaraju i klimatske promjene

Osim ovog problema, na ruku im ne idu ni vremenski uvjeti. "U veljači smo imali temperature preko 20°C, a pčele su se brzo počele razvijati dok u prirodi nije bilo paše", kazao je.

Kako dodaje, stacionarni pčelari sada pripremaju svoja društva za bagrem koji je na kontinentu 50 posto paše. Iako od bagrema već tri godine nije bilo ništa.

Pomor pčela aktualizirao pitanje pesticida - znat će se tko ih je i koje količine kupio?

Svoje pčele mogu zaštititi od pčelinjih bolesti, ali trovanje ne mogu spriječiti baš kao što ne mogu mijenjati ni vremenske uvjete.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja Slavonskobrodske televizije:


Tagovi

Damir Šajnović Pčelari Pomor pčela Tretiranje uljane repice Klimatske promjene


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/