Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Udruga Pčela
  • 13.03.2019. 12:00
  • Osječko-baranjska, Osijek

140 godina Udruge Pčela: Ne treba se bojati uvoza uz visoku kvalitetu domaćeg meda

Prije točno 140 godina u slavonsko-baranjskoj metropoli osnovana je prva strukovna udruga "Pčela" u cijeloj istočnoj Europi koja aktivno djeluje i danas okupljajući brojne uzgajivače s ovog područja.

Foto: Pixabay/cheerdj
  • 1.450
  • 88
  • 0

Grad Osijek istinska je kolijevka hrvatskog pčelarstva, jer početkom ožujka 1879., dakle prije točno 140 godina, u slavonsko-baranjskoj je metropoli osnovana prva strukovna udruga "Pčela" u cijeloj istočnoj Europi koja aktivno djeluje i danas okupljajući brojne uzgajivače s ovog područja. Tim povodom na glavnoj je osječkoj gornjogradskoj tržnici predstavljen domaći, autohtoni med i cijela paleta drugih pčelinjih proizvoda kojima se ovaj kraj može itekako podičiti.

Slavko Stojanović, predsjednik Županijskog saveza pčelara OBŽ rekao je kako je: "Udruga u svojim počecima svim pčelarima dodjeljivala košnice, pribor i sve ono što je bilo vezano za napredno pčelarstvo. Ova proslava bi trebala podsjetiti sve da smo 140 godina zdušno radili i borili se da i dan danas zadržimo pčelarstvo na ovoj razini na kojoj je trenutno.

Hrvatski med ima dvojaku zaštitu

Kada govorimo o zaštiti hrvatskog meda, imamo dvojaku zaštitu. Prva se odnosi na nacionalnu staklenku, koja svakom kupcu daje jamstvo da je to med s hrvatskih pčelinjaka, med koji je on proizveo, s time da je i na svakoj staklenci neponovljivi broj koji izdaje Ministarstvo poljoprivrede i takva staklenka ne može biti preskupa."

Slavko Stojanović se osvrnuo i na velike količine uvoznog meda: "O kvaliteti ne želim ništa reći jer tu kvalitetu treba dokazati, a jedna kvalitetna analiza koja se treba raditi u laboratoriju jako puno košta. Naš način da se izborimo za kvalitetu i tržište je da proizvodimo što kvalitetniji proizvod. Imamo med koji je u EU dobio zaštitu izvornosti, pčelari se ne trebaju bojati uvoza, a što se tiče označavanja - od 1.1. ove godine označavati se mora s oznakom zemlje porijekla i odnosom mješavina."

Što su još rekli članovi Udruge, pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Udruga Pčela Med Pčelarstvo Osijek Autohtoni med Uvoz 140 godina


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com