Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Što s većim primjercima krastavaca? Kiselite ih na Suncu!

 Napokon je stigla sezona krastavaca, paprike, rajčice i drugog povrća kojega rado jedemo svježe, u salatama. Mnogi ovih dana krastavce kisele za zimu. Među njima se uvijek nađe veći primjerak koji je prerastao za zimnicu, pa čak i za jelo u svježem stanju. U mojoj obitelji smo takve najčešće "kiselili na Suncu" i brzo pojeli. 

Riječ je o fermentiranim krastavcima čiji je okus nešto drugačiji od obično kiseljenih. Oni nisu toliko kiseli, no vrlo su osvježavajući

Prema receptu moje obitelji, za njih je potrebna tek sol, šnita kruha i kopar. Kruh se koristi da bi se fermentacija ubrzala. 

Krastavce operite, odrežite vrhove te zarežite po dužini na četiri strane kako bi rasol što bolje ušao u cijeli krastavac. Ovo je posebno važno ako su oni veliki, debeli. Ako su tanji, dovoljno je zarezati na dvije strane. 

U veliku staklenu teglu stavite žlicu soli, a količina ovisi o tome koliko slane krastavce želite. Na dno stavite pola šnite kruha te poslažite krastavce jedan uz drugi. Na vrh stavite drugu polovicu šnite kruha te umetnite grančice i cvjetove kopra. Zalijte hladnom vodom, ali ne do vrha jer će se voda pjeniti i kipiti. Ako želite, posolite još malo. Ako ste ih presolili, uvijek ih možete razblažiti pranjem u vodi, kao i kod kiselog kupusa. 

Na staklenku stavite poklopac, ali ga ne zatvarajte, krastavci trebaju imati zraka.

Staklenku stavite van, ali pripazite da u najtoplijem dijelu dana ne bude izložena direktnoj Sunčevoj svjetlosti jer će doći do prebrze fermentacije i može se dogoditi da krastavci doslovno strunu. U slučaju visokih temperatura, iznad 30°C, najbolje je teglu držati u hladovini, ispod krošnje drveta. 

Provjeravajte ga svaki dan. Kada se voda prestane pjeniti, fermentacija je gotova. Također, možete odrezati komadić krastavca i probati jesu li spremni za konzumaciju. 

Kada su gotovi, spremite ih u hladnjak gdje mogu stajati duže vrijeme. No, bez brige, brzo ćete ih potrošiti. Preporučamo vam da dok jednu turu koristite, druga već bude na Suncu. 

Odlično se slažu uz kruha masti i crvene paprike, ali i sva jela uz koja paše osvježavajuća salata. 

Više fotografija potražite u ovoj galeriji.

A kako vi pravite fermentirane krastavce? Svoj tajni recept podijelite s nama na našoj društvenoj mreži KLUB

#tradicijskakuhinja #HRana #fermentiranopovrće #fermentiranikrastavci #sunčevikrastavci