Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kruha masti i paprike

Kada netko spomene kruha masti i crvene paprike, u glavi mi se stvori slika proljetnih i ljetnih popodneva i gladi nakon višesatne igre. Tada bi svatko od nas otrčao svojoj kući i vratio sa šnitom kruha namazanom svinjskom masti i postuom soli i crvenom paprikom. Bilo je onih koji su je jeli i s vegetom, ili čak šećerom. Nakon ovakve užine, lako smo izdržali u igri sve do večeri. 

Jelo se ovo i za doručak ili pak večeru, a posebno je bilo slatko uz mladi luk ili ljeti, uz sočni, mirisni paradajz, tek ubran u bašči. 

Zimi se najbolje slagalo s bijelim lukom, posebno ako te uhvati kakva viroza. 

Kada ste zadnji puta jeli kruha masti?

Nedavno je Agroklub, uz pomoć Nacionalne ruralne mreže organizirao radionicu za medijske djelatnike. Stigli su nam gosti iz Zagreba, Zadra, Srbije i BiH. Kao pravi Slavonci, dočekali smo ih s obilnim i zasitnim doručkom jer, čekalo nas je puno posla. Uz rakijicu, kulen, kobasicu, domaći sir, paradajz, bilo je i kruha masti. Mnogi su zaključili kako to nisu jeli od djetinjstva. Bilo je slatko sve zaliti vinom, pa na put. 

Nakon terenskog obilaska po Baranji, u Vinariji Gerstmajer nas je čekalo i predavanje "Što nam donosi novi ZPP". Trebalo je i za to energije. Kako bi premostili vrijeme do kasnog ručka, domaćini su nam između ostaloga poslužili i kruha masti, kao zalogajčiće ili, kako se dans kaže, finger food

U vrijeme kada cijene hrane idu u nebo, a posebno biljnih ulja, mnogi su naši čitatelji u svojim komentarima na Facebooku ili ispod tekstova komentirali da se ne boje gladi jer, masti uvijek ima. 

No, i ona je poskupila. Sjećam se da je do prije godinu dana u trgovačkim centrima koštala oko 15 kuna za kilogram. Danas je 23 kune. 

Neki od malih proizvođača su prepoznali taj trenutak pa ima onih koji ju prodaju za 20 kn/kg, ali i onih koji su ostali na staroj cijeni od 10 kuna. 

Mast možete napraviti i sami

Nekada se sa svinjskom masti sve kuhalo i pripremalo. Sjećam se prijateljice čija baka ju je stavljala u zelenu salatu i prijatelja koji je na njoj pravio palačinke. Ona ima visoku točku dimljenja te je otporna na visoke temperature. Zbog toga ju se preporučuje za prženje hrane, ali i u pripremi peciva od dizanog tijesta jer mu daje hrskavost. 

Mast možete napraviti i sami. Potrebna vam je svinjska leđna slanina koja se može kupiti u trgovačkim centrima, a što je najbolje, prženjem ćete dobiti - čvarke. 

Baranjski čvarci su hrskavi, ali ne suhi. Sočni, ali ne masni - kako ih napraviti?

Od 5 kg sirove slanine dobit ćete oko kilogram čvaraka i 3 litre masti koja će trajati mjesecima ako ju držite na hladnom mjestu, kako ne bi užegla. Dok je tekuća, možete ju uliti u staklenke ili emajlirane posude i čuvati u hladnjaku. 

No, ako vam se po ovim vrućinama ne da petljati s prženjem, uvijek ju možete nabaviti od lokalnih proizvođača u svojoj okolici. 

Kada ste zadnji puta jeli kruha masti? Kako inače koristite ovu namirnicu? Mislite li da je (ne)zdravija od drugih masnoća? Podijelite s nama svoja mišljenja i fotografije na našoj društvenoj mreži KLUB

#tradicijskakuhinja #starojelo #kruhamasti #svinjskamast #HRana