Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Miroslav Flego
  • 16.03.2017. 09:00

Tolušić unosi optimizam, a i to je već nešto

"Dodjelu poljoprivrednih zemljišta vraćamo u nadležnost gradova i općina, te očekujemo brže i poštenije rješavanje same dodjele poljoprivrednih zemljišta"

Foto: Tomislav Tolušić Facebook
  • 10.946
  • 1.643
  • 0

Možda se neće ostvariti baš sva obećanja koje je aktualni ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić dao na svojim čestim susretima s poljoprivrednicima ili se možda neće ostavriti u dogledno vrijeme, ali on u svakom susretu sa zemljoradnicima, stočarima, mljekarima i pčelarima unosi dozu optimizma, a i to je danas velika stvar.

Tako je bilo i neki dan u Vukovaru gdje je nazočio već tradicionalnom Doručku s hrvatskih farmi koji se održava u svim županijama, a nakana ove akcije Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske poljoprivredne agencije je educirati potrošače i uputiti ih na kupovinu domaćih i lokalnih poljoprivrednih proizvoda.

Ima šanse za oporavak

Ministar Tolušić je porazgovarao i kratko se zadržao kod svakog izlagača i njihovih štandova kušajući proizvode od šunke, kulena, sira, peciva i kruha do mlijeka i meda i istaknuo koliko je važno kupovati hrvatsko jer i na taj način pomažemo u razvoju hrvatske poljoprivrede i gospodarstva te da vjeruje kako većina građana Hvatske kupuje i koristi upravo hrvatske proizvode jer "to su najkvalitetniji proizvodi koji su zdravstveno ispravni, a njihovom kupnjom direktno se potiče hrvatska poljoprivreda i gospodarstvo, čuvaju se radna mjesta i vodi briga o svojoj državi".

Novi pravilnik za IAKS potpore otporan na krađu

Bilo je lijepo slušati ovakve ministrove riječi koje bude nadu kako ima šanse za oporavak hrvatskog sela i hrvatske poljoprivrede i da ćemo i mi, naraštaj koji je svjedočio o propadanju sela, osiromašenju seljaka i čestim prosvjedima seljaka, dočekati da hrvatski seljak postane zadovoljni farmer kakve gledamo na televiziju u reportažama o uspješnim poljodjelcima i stočarima iz Nizozemske, Njemačke, Engleske, Amerike ili odakle već dolaze snimci zelenih travnjaka na kojima pasu krave, bijelo oličenih urednih staja, čistih traktora, uredno obrađenih njiva i, naravno, sretnih i zadovoljnih farmera.

Dodjela zemljišta vraća se u ruke gradovima i općinama

No, iza Doručka s hrvatskih farmi, ministar Tolušić je imao malo manje ugodan sastanak s poljoprivrednicima i predstavnicima stručnih poljoprivrednih službi. Kao najveći problem ministar Tolušić je detektirao malverzacije s poljoprivrednim zemištem o čemu se puno priča, ali do sada nije učinjeno ništa da se malverzatori otkriju i kazne, recimo, oduzimanjem zemlje i naplaćivanjem izdašne novčane kazne.

"Dodjelu poljoprivrednih zemljišta vraćamo u nadležnost gradova i općina te očekujemo brže i poštenije rješavanje same dodjele poljoprivrednih zemljišta", rekao je Tomislav Tolušić u Vukovaru i pobudio vjeru da se seljacima smiješe bolji dani jer lokalna zajednica prije će uočiti nepravilnost sa zemljom nego što je to moguće iz Zagreba.

Primaju poticaje, a ne obrađuju zemlju

U Hrvatskoj je preko 100 tisuća obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava koja primaju neki od vidova potpore pa je ministar najavio izradu novog zakona o OPG-ima gdje će se riješiti neke nedoumice u ovom segmentu poljoprivrede.

Seljake boli, a to se može vidjeti na sastancima s državnim poljoprivrednim dužnosnicima ili na seljačkim prosvjedima koji zadnjih godina nema (što bi trebalo ukazivati na to da se stvari u agraru polako kreću prema boljemu ili barem ne tako lošemu kakvo je bilo do sada), što neki seljaci ili "seljaci" primaju poticaje, a ne obrađuju zemlju. Svaki od sudionika prosvjeda kojega poznajem ima barem jednog "poljoprivrednika" iz susjedstva koji prima poticaje i prvi viče na državu kada potpora kasni, a ne obrađuje niti jedan četvorni metar njive!

Hoće li novi zakon o OPG-ima smanjiti zlouporabe s poljoprivrednim zemljištem?

Silni zakorovljeni hektari

Da, ima ljudi koji uredno prijave zemlju, donesu sve dokaze da posjeduju zemlju bilo u vlasništvu ili dugogodišnjem najmu i podnesu zahtjev za poticaj za određeni broj hektara i određenu kulturu, a ni jednom ne prođu sijačicom po njivi za koju prima poticaj. To su oni silni hektari u Slavoniji koji su zakorovljeni i ne daju ploda. Ovaj malverzator zna da ga nitko od mjerodavnih neće posjetiti i provjeriti je li sve na terenu kao što je naveo u zahtjevu, koliki je prinos, a to što susjed zna istinu, nije ga briga i ne boji se da će ga prijaviti jer i on ima nelegalnu staju, gnojivo nabavlja u Bosni, nije platio porez pa bolje da "ne čačka mečku" i tako godinama traje ovakva vrsta "biznisa" , ali, čini se, ako je vjerovati ministru Tolušiću, neće još dugo.

Zarada bez rada

Ovih dana DORH vodi istragu o kriminalu oko isplata poticaja za pašnjake jer su dobili informacije kako neki imaju prijavljen pašnjak i temeljem toga primaju državnu potporu, a pašnjak je u stvarnosti šikara na kojoj inspektori nisu zatekli ni jedno grlo stoke, a riječ je o preko 6 tisuća hektara kontroliranih "pašnjaka". Kontrolori Agencije za plaćanje u poljoprivredni su utvrdili kako više od polovice prijavljenih pašnjaka za poticaj, zapravo su zakorovljene šikare. Poticaj za pašnjake je od 2.200 do 5.800 kuna po hektaru pa nije teško izračunati kolika je zarada bez ikakva rada onima kojima se ministar Tolušić ovih dana obratio riječima "Ja krađu u sektoru poljoprivrede neću dozvoliti!".

Foto: Tomislav Tolušić Facebook


Tagovi

Tomislav Tolušić Ministarstvo poljoprivrede Vukovarsko-srijemska županija Doručak s hrvatskih farmi Poljoprivreda Poticaji Malverzacije


Autor

Marko Barinin

Više [+]

Marko je dugogodišnji novinar i poznavatelj agrara, a najdraža tema su mu prosvjedi :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]