Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • IAKS
  • 12.03.2017. 07:30

Novi pravilnik za IAKS potpore otporan na krađu

Molimo sve korisnike IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja da obrate pažnju na Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu!

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
  • 19.978
  • 992
  • 0

Molimo sve korisnike IAKS mjera iz Programa ruralnog razvoja da obrate pažnju na Pravilnik o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjera ruralnog razvoja za 2017. godinu koji je objavljen u Narodnim novinama broj 19.

U istom je broju Narodnih novina objavljen i Pravilnik o izmjenama i dopunama pravilnika o određivanju područja s prirodnim ili ostalim posebnim ograničenjima.

Naime, u nizu akcija koje je pokrenuo nakon što je postao ministar poljoprivrede, Tomislav Tolušić je zatražio i kontrolu isplate svih poticaja, pa tako i onih za korištenje pašnjaka. Od svih prekontroliranih pašnjaka, kod njih čak 50% naišli su na nepravilnosti. Ondje nisu bili pašnjaci, nego zapuštene površine, a korisnici nisu imali ni jedno grlo stoke.

Koriste potpore za pašnjake, a nemaju stoku

Nakon što je u ruke dobio rezultate inspekcije, ministar Tolušić odmah je zatražio još detaljniju istragu podataka vezanih uz pašnjake i pripadajuće potpore. Utvrđeno je da postoje 683 poljoprivredna gospodarstava koja u ARKOD-u imaju upisane površine veće od jednog hektara pašnjaka, a nemaju stoku. Riječ je o ukupnoj površini od 5.839,85 ha "pašnjaka". Najveći broj kontrola nad pašnjacima bez stoke provodio se u Šibensko-kninskoj, Osječko-baranjskoj i Ličko-senjskoj županiji.

Koriste poticaje, a nemaju zemlju

Tako je nakon malverzacija u 2016. došlo i do izmjene i dopune Pravilnika o evidenciji uporabe poljoprivrednog zemljišta. "Izmjenom pravilnika onemogućit ću nastavak nepravednog postupanja prema kojem netko može tuđu zemlju upisati na sebe i za to dobiti novce. Nemoguće je retroaktivno primijeniti nova pravila, ali od sada vlasnik mora biti suglasan i dati dopuštenje poljoprivredniku da obrađuje njegovu zemlju", izjavio je prije nekoliko mjeseci ministar Tolušić.

U tijeku predaja zahtjeva za potpore u 2017.

Poljoprivrednicima koji su lažirali uvjete za isplatu potpora one nisu isplaćene, a slijede im i kazne.

Zahtjevi za potpore za 2017. - što se mijenja?

To je bio motiv ministru poljoprivrede za donošenje novog Pravilnika o provedbi izravne potpore poljoprivredi i IAKS mjerama ruralnog razvoja za 2017. godinu, u kojemu stoji da su poljoprivredne površine pod trajnim travnjacima evidentirane u sustavu ARKOD kao pašnjaci ili krški pašnjaci - poljoprivrednik koji traži potporu mora je održavati ispašom, i to s najmanje 0,5 uvjetnih grla po prihvatljivom hektaru pašnjaka ili 0,3 uvjetna grla po prihvatljivom hektaru krškog pašnjaka.

To znači da za isplatu potpore za pašnjake na jednom hektaru krških pašnjaka, a to su svi pašnjaci južno od Karlovca (cijela Lika, Dalmacija i otoci), mora imati na ispaši najmanje dvije ovce, dok za kontinentalne pašnjake (svi sjeverno od Karlovca) na dva hektara pašnjaka mora na ispaši biti najmanje jedna krava.

Transparentno propisani uvjeti održavanja pašnjaka

Uvođenjem konkretnog broja grla stoke po hektaru konačno su transparentno propisani minimalni uvjeti održavanja pašnjaka i krških pašnjaka u stanju pogodnom za ispašu ili uzgoj stoke. Time je, ističu u Ministarstvu, stopirana olaka i zapravo pogodovana isplata novca poreznih obveznika virtualnim poljoprivrednicima, više se neće događati situacije da se potpore za pašnjake dodjeljuju onima koji nemaju stoku.

"Ne znam zašto tako nije bilo prije i zašto se poticaj davao pašnjacima bez grla stoke. Uvođenjem obveznog držanja stoke na pašnjacima unaprijedit ćemo sustav stočarske proizvodnje i dovesti pašnjačke površine u punu funkciju, a ozbiljnim proizvođačima dati vjetar u leđa", poručio je ministar Tolušić.

Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL


Tagovi

IAKS Pravilnik Program ruralnog razvoja


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]