Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj začinskog bilja
  • 08.03.2020. 09:00

Zasadite limunsku travu u ožujku - u posudama ili na otvorenom

Sjetva sjemena ove biljne vrste obavlja se početkom ožujka. Pri optimalnim temperaturama (20 - 25°C) niče za oko mjesec dana. U hladnijim područjima, uzgaja se u posudama, u zatvorenom prostoru.

Foto: Depositphotos/Nannie_iiuu
  • 16.226
  • 290
  • 0

Limunska trava (Cymbopogon citratus) je višegodišnja začinska i ljekovita biljka koja se često koristi u azijskoj kuhinji za pripremu različitih jela i pića, zbog svog ugodnog mirisa koji podsjeća na miris limuna. Pritom je okus mnogo blaži i slađi u odnosu na citrus. Sadrži razne vitamine, posebno je bogata vitaminima A i C te mineralima (magnezij, bakar, cink, kalij, željezo). Koristi se u narodnoj medicini zbog ljekovitog djelovanja na mnogobrojna oboljenja. Zbog svog mirisa koristi se i za tjeranje raznih kukaca.

Uzgoj limunske trave

Biljka ima formu busena, a naraste do 1.5m. Odlikuje se jednostavnim uzgojem i dobrom otpornošću na niže temperature, ali je u hladnijim područjima bolje uzgajati u posudama koje možemo skloniti u zatvoren prostor kako bi spriječili smrzavanje tijekom zime. Za sadnju treba odabrati osunčana, topla mjesta. Zemljište treba biti rastresito, plodno, dobro drenirano.

Tijekom vegetacije, tlo ili supstrat u posudi trebaju biti vlažni. Višak vode nije poželjan. Sjetva sjemena obavlja se početkom ožujka i na optimalnoj temperaturi od 20 do 25°C niče za 20 do 40 dana. Tijekom klijanja, nicanja i rasta mladih biljaka supstrat se održava vlažnim, ali ne smije se pretjerati sa zalijevanjem.

Drugi način razmnožavanja je dijeljenje busena. Sadnja na otvorenom se obavlja kada prođe opasnost od kasnog proljetnog mraza.

Dobra u kombinaciji sa začinskim biljem

Limunska trava je fantastična za uzgoj u dvorištima, na terasama i balkonima jer svojim mirisom odbija razne kukce. Treba istaknuti da se ubraja u biljke koje svojim mirisom tjeraju komarce.

Mnogobrojne začinske i ljekovite vrste mogu se uzgajati kao združeni usjev s njom. Osim što ćete na jednom mjestu imati različite začine, također su i veoma dekorativni.

Začinsko bilje i povrće - dobri susjedi u vrtu

Korijandar, đumbir, neven, menta, kurkuma, bosiljak, ehinacea su samo neke od vsta koje se odlično slažu sa limunskom travom. Ukoliko je zajedno s drugim biljkama sadimo u posude, tada limunska trava treba biti posađena u središnjem dijelu, a okolo saditi drugo bilje. Na ovaj način spriječit ćemo međusobno zasjenjivanje.

Guši korove i čuva vlagu

Također je odličan biljni pokrivač za voćnjake jer potiskuje korov i zadržava vlažnost u zemljištu.

Problem sa limunskom travom je njeno širenje i zbog toga treba pažljivo odabrati mjesto sadnje. Vrlo lako se može dogoditi da ova biljka potisne druge.

Izuzetno je cijenjena kao ljekovita vrsta jer djeluje protiv raznih oboljenja. Upotrebljava se protiv različitih upala, bakterija i gljivica. Koristi se kao antidepresiv, antiseptik, antipiretik, analgetik, diuretik, sedativ. Pripisuje joj se i antikancerogeno djelovanje. Kao i sve druge prirodne pripravke, tako i od limunske trave koristiti uz odobrenje liječnika.

Čaj, koktel i desert

Čaj od ove biljne vrste se jednostavno priprema, a odlikuje se osvježavajućim ukusom. Dovoljno je žlicu biljne mase preliti sa šalicom vrele vode. Ostavi se 10 minuta, procijedi i spreman je za upotrebu. U njega se može dodati med ili neki drugi zaslađivač.

Koristi se za poboljšanje probave, kontrolu kolesterola, smanjuje neugodan miris tijela, djeluje na detoksikaciju organizma.

Lako do vlastitog uzgoja začinskog bilja!

U gastronomiji se primjenjuje sušena ili svježa. Koristi li se kao sušena, prethodno se treba potopiti u vreloj vodi. Svježa limunska trava se prije upotrebe pripremi tako što joj odsječemo vrh, ogulimo i malo zgnječimo kako bi lakše pustila svoju aromu.

Prvenstveno se koristi kao začin za meso. Odlična je i kao dodatak za ribu, morske plodove, piletinu. Ulazi u sastav karija. Dobra je i uz deserte i koktele. Može se koristiti također i kao svježa, u salatama.


Tagovi

Uzgoj limunske trave Združeni usjev Ljekovite vrste Sjetva sjemena Dijeljenje busena Tjera komarce Limunska trava


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]