• Uzgoj trajnica
  • 30.06.2019. 15:00
  • Beč, Austrija

Prirodni klima uređaj - trajnice snižavaju temperaturu u vrtovima i parkovima?

U budućnosti u Beču žele saditi više trajnica jer upravo te biljke, zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako djeluju kao prirodni klima uređaj grada.

Foto: Pixabay/njypcom
  • 1.928
  • 452
  • 0

Nakon što je prošli tjedan postavljena tisućita javna česma s pitkom vodom za građane i posjetitelje, ovog su tjedna iz Grada Beča najavili nove mjere u borbi protiv klimatskih promjena. Visoke temperature, tropske noći i toplinski otoci predstavljaju veliki problem bečkim vrtlarima koji već godinama surađuju s inozemnim kolegama kako bi pronašli rješenja za utjecaj klimatskih promjena na biljke u gradskim vrtovima i parkovima. 

U Beču postavili tisućitu javnu česmu s pitkom vodom!

Iz suradnje je proizašla ideja sadnje kombinacija višegodišnjih biljaka ili trajnica na gradska područja. Trajnice su zeljaste biljke s prekrasnim cvijećem koje nakon sadnje više nije potrebno ponovno presađivati. Ova vrsta biljaka zbog strukture lista gubi vrlo malo vode te dobro podnosi sušu i vrućinu što znači da za njeno održavanja nisu potrebne velike količine vode. Uz to trajnice brzo rastu te sukladno godišnjem dobu mijenjaju svoju boju čime unose kontrast u dominantno zelenilo ostalih biljaka. Kako cvjetovi trajnica variraju po boji, obliku, veličini i formi, moguće ih je kombinirati na razne načine, navodi eurocommpr.at

Bečki gradski vrtovi zaduženi su za preko tri tisuće cvjetnih gredica diljem grada. U budućnosti žele saditi više trajnica jer upravo te biljke, zajedno s drugim vrstama otpornim na vrućinu i suše, pomažu u snižavanju temperature gradskih površina i tako djeluju kao prirodni klima uređaj grada.


Tagovi

Uzgoj trajnica Prirodni klima uređaj Cvjetne gredice Uređenje parkova Klimatske promjene Otporno na sušu


Autorica

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

‪Predstavljanje nacrta Strategije poljoprivrede do 2030 u Osijeku