Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sham dud
  • 09.03.2023. 11:40

Najstariji dud u Europi u dvorištu Pećke Patrijaršije?

Dud još uvijek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju i koriste.

Foto: Depositphoto/natazhekova (ilustracija)
  • 2.067
  • 223
  • 0

Morus nigra ili Sham-dud najstarije je drvo na Balkanu, a vjeruje se i najstariji crni dud u Europi. Nalazi se u dvorištu Pećke patrijaršije na Kosovu.

Kako otkriva portalmladi, zaštićen je kao spomenik prirode 1957. godine i smatra se prirodnim dobrom prve kategorije. Također, nalazi se i pod zaštitom UNESCO-a.

Još uvijek plodonosi

Viši je od osam metara, obujam drveta je 5,8 metara, a promjer 1,9 metara. Polovicom 20. stoljeća, za vrijeme jedne oluje, grom je udario u stablo i prepolovio ga. Dvije grane su polegle po zemlji i ožilile se, a iz njih izrasle nove krošnje.

Stablo je u dobrom stanju, još uvijek plodonosi, a njegovi plodovi i listovi se prikupljaju

Više stoljeća rađa (foto: Wikimedia commons/ Zoran Stevic)

Pouzdano se zna, pisao je SerbianTimes, da je star, kako je zabilježeno u brojnim manastirskim i drugim knjigama, preko 750 godina. Njega je u jesen 1269. ili u proljeće 1270. godine donio, prolazeći kroz Siriju - područje Bilad al-Sham (današnji Damask), i zasadio arhiepiskop Sava II.

Sada ga je nedavno opjevao pjevač Egor na Beoviziji.

Dud, podsjetimo, ne napadaju bolesti, tako da nema potrebe za bilo kakvim kemijskim tretmanom. Plodovi se mogu jesti svježi ili sušeni. U kulinarstvu, koristi se kao bilo koje drugo voće - za sok, džem, kompot, ali i za kvalitetnu rakiju. Listovi za čaj su dobri kao diuretik i kod liječenja šećerne bolesti. Plodovi se koriste za izradu sirupa protiv upale grla.

Sadnja duda - idealan je čistač zraka i zemlje

Inače, kada želimo riješiti problem zagađenja i smoga u gradovima i očistiti zemljište, njegova sadnja pokazala se kao idealno rješenje.


Tagovi

Crni dud Najstarije drvo Pećka Patrijaršija Morus nigra Sham dud


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Poštovani, nekaj mi je napalo ružmarin koji stoji na lođi cijelo vrijeme (već drugu godinu), nisam sigurna dal su uši ili pepelnica od previše zalijevanja? Na svaki način trebam riješiti taj problem pa sam planirala obrezati sve do korijena... Više [+]