Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Korisna biljka
  • 16.08.2022. 07:30

Sadnja duda - idealan je čistač zraka i zemlje

Usvaja teške metale iz zemljišta i pogodan je za fitoremedijaciju. Čisti gradove od smoga.

Foto: Depositphoto/silrobix
  • 2.023
  • 409
  • 0

Nekada su se u svakom dvorištu mogla vidjeti stabla duda u čijem se hladu odmaralo i sladilo slatkim plodovima. To je listopadno drvo koje dostiže srednju visinu od 10 do 20 m, a razlikujemo nekoliko vrsta koje najčešće prepoznajemo po boji ploda i kore stabla.

Nezreli plodovi i listovi sadrže tvar koja je blago toksična za ljude. Životni vijek stabla je do 100 godina, a pejzažne sorte dostignu 25 do 50 godina.

Čuva rezerve pitke vode

Osim što ima ukusne plodove, dud je izuzetan čistač zagađenog zraka i zemlje. Kada želimo riješiti problem zagađenja i smoga u gradovima i očistiti zemljište, njegova sadnja pokazala se kao idealno rješenje. Listovi apsorbiraju puno više CO2 i drugih zagađivača iz zraka nego druge drvenaste vrste. Pored toga, usvaja ugljični monoksid, fluorovodoničnu kiselinu, sumpor dioksid i druge spojeve iz smoga.

Za sadnju odaberite mjesta izložena suncu (Foto: Depositphoto/gyn9037)

Korijen je dobro razvijen i stvara podzemni, gusti splet koji odlično apsorbira prisutne zagađivače. Izuzetno je pogodan za fitoremedijaciju. Usvaja teške metale, a poznat je kao jedna od rijetkih biljaka pogodna za čišćenje industrijskih područja.

Posljednjih godina identificiran je njegov značaj u prevenciji i kontroli dezertifikacije. Daje veliki doprinos kada je u pitanju desalinizacija zemljišta, kao i kod problema očuvanja izvora i podzemnih zaliha vode.

Sadnice vole sunce

Za sadnju odaberite mjesta izložena suncu, ali da drvo ne bude na udaru vjetra. Pogoduju mu ilovasta, rahla zemljišta koja su dobro drenirana. Zbog zabarenosti dolazi do propadanja korijena.

Suho i mljeveno lišće bijelog duda dobro za hranidbu svinja?

Sadnja se obavlja u jesen i proljeće. Dubina jame je 50 cm, a veličina 80x80 cm. Na dno se stavlja drenažni sloj, a zatim sloj zemlje pomiješan s gnojivima na koji se polaže sadnica. Sloj zemljišta oko sadnice se dobro ugazi kako bi se ostvario što bolji kontakt korijena i zemlje. Ne zaboravite zaliti posađene sadnice.Povezana biljna vrsta

Dud

Dud

Sinonim: Murva | Engleski naziv: Mulberry | Latinski naziv: Morus sp.

Dud je listopadna drvenasta kultura, koja se u ovim prostorima još naziva i murva. Pripada porodici dudovki (Moraceae), a izvorno potječe iz zapadne Azije. Prvenstveno je njegova... Više [+]

Tagovi

Dud Malus Sadnja duda Čistač zraka Čistač zemlje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.