Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ukrasno bilje
  • 31.10.2022. 07:30

Krizanteme - kako ih sačuvati tijekom zime?

U svijetu su znak sreće i blagostanja, a kod nas su vezane za žaljenje i tugu. Možemo ih sačuvati preko zime i posaditi na proljeće.

Foto: Depositphotos/JuliaLototskaya
  • 4.325
  • 188
  • 0

Krizanteme su u Europu stigle s Dalekog Istoka gdje su simbol sreće, blagostanja, vječnog života i moći. U nekim zemljama ona se nosi kao dar ili se nalazi u buketima za vjenčanje. Kod nas je njena simbolika vezana za tugu, osjećaj prolaznosti, žaljenja i smrt.

U kalendaru katoličke crkve vezana je za praznik Svi sveti kada je običaj među narodom da se posjećuju groblja i uređuju grobovi u spomen na mrtve. Pravoslavci najčešće nose bijele krizanteme na groblje u vrijeme Zadušnica kada se uređuju grobna mjesta i daje spomen na mrtve.

Pravila za prezimljavanje

Kupovanje ove lijepe cvjetnice iz godine u godinu može predstavljati popriličan financijski teret. Međutim, ako mlade krizanteme sačuvamo one mogu narasti u veliku grm čijim ćemo dijeljenjem povećati njihovu brojnost. Nisu zahtjevne, a kako bi prezimile potrebno je ispoštivati nekoliko pravila.

Biljke u posudama je potrebno skloniti u zatvoren prostor (Foto: Depositphotos/pavsie)

Prvi je korak odabir onih koje su otporne na niske temperature i mogu prezimjeti. Uglavnom se radi o hibridima koji su dostupni u raznim bojama i nijansama.

Biljke u lončanicama je potrebno skloniti u zatvoren prostor. Ako ih ostavimo na otvorenom imaju male šanse preživjeti zimu, jer su izložene djelovanju hladnih vjetrova i lako smrzavaju. Možemo ih posaditi u zemljište, ali im tada moramo osigurati adekvatnu zaštitu u vidu prekrivanja malčom, kartonskom kutijom, agroplatnom.

Prije prvog mraza postavite i grane četinjača kao zaštitu. Problem kod sadnje je kratko vrijeme da se biljka ukorijeni i razvije korijen u novoj sredini prije smrzavanja zemlje. Posađenim biljkama uklonite sasušeno lišće i cvjetove, ali ih ne orezujte. To će im biti dodatna zaštita tijekom zime.

U južnim krajevima ih sadimo tijekom kasnog ljeta i rane jeseni, a na kontinentu je najbolja proljetna sadnja.

Orežite biljke u posudi

Prije unošenja, potrebno ih je presaditi u nešto veću posudu, a na dno stavite drenažni sloj. Ovo vrijedi i za mlade biljke, kao i za one u lončanicama na balkonima. Prikratite ih na četvrtinu, dodajte gnojivo bogato fosforom i odnesite u zatvoren prostor. Zalijevajte ih jednom mjesečno kako se korijen ne bi osušio.

Krizantema - jesenska ruža ukras je i u hladnim danima

Temperatura ne treba pasti ispod 0ºC, idealno je da je između nula i dva stupnja. Prekrijte je agroplatnom ili platnenom vrećicom i jednom tjedno provjerite u kakvom je stanju.

Na proljeće se pojavljuju mladi, zeleni izdanci i biljka izlazi iz zimskog sna. Uklonite pokrivku i pognojite. Povremeno iznosite biljke na otvoreno u toplom dijelu dana kako bi se navikle na vanjske uvjete. Mladi izdanci se blago prikrate kada dostignu visinu 10 do 12 cm kako bi se razgranali.


Tagovi

Krizanteme Uzgoj krizantema Cvijeće Svi sveti


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.