Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ljekoviti origano
  • 23.07.2022. 07:30

Kako osušiti i čuvati origano?

Ljekoviti začin bere se tijekom ljeta, a zatim suši i pakira kako bi se mogao koristiti tijekom zime.

Foto: Depositphotos/andrejad
  • 839
  • 53
  • 0

Origano ili mravinac se često koristi kao začin koji jelima daje jedinstvenu aromu. Osim u gastronomiji, cijenjen je kao ljekovita biljka. Lako se uzgaja u lončanicama, posudama, ali i na otvorenom.

Tijekom cijele sezone ga možemo koristiti u svježem stanju, a za zimu ga je potrebno osušiti kako bi ga sačuvali.

Berba i sušenje

Ljeto je vrijeme berbe i sušenja origana. Beremo grane koje su dobro razvijene i koje se nalaze na početku faze cvjetanja, u periodu srpanj-kolovoz. One koje formiraju plod su pregrube i s manje korisnih tvari. Rezanje se obavlja u jutarnjim satima, a režu se na 20 cm iznad osnove. Škare trebaju biti oštre i dezinficirane.

Drugi način je da se beru samo listovi. U oba slučaja biljni materijal treba biti zdrav, bez oštećenja od insekata i simptoma bolesti. 

Sušenje se može obaviti na Suncu, pećnici ili dehidratoru. Prvi način je tradicionalan kada vežemo po pet grančica u snopić i objesimo naopako. Snopići se ne smiju dodirivati kako bi između njih cirkulirao zrak i ubrzao sušenje. Izaberite prozračno mjesto u sjeni. Dužina sušenja ovisi od veličine grana, temperature i vlažnosti zraka. Može trajati nekoliko dana, ali i tjedana. 

Ako se obavlja u pećnici, temperatura treba biti do 50ºC prije stavljanja biljnog materijala. Vrata pećnice se ostavljaju otvorena kako bi izašla suvišna vlaga. Grančice stavljamo na rešetku, a listove rasporedimo u tankom sloju preko papira za pečenje na tepsiju. Poslije 15 minuta grančice i listovi se okrenu i suše još 15 minuta. Po potrebi postupak se ponavlja dok se ne osuši, a zatim ga ostaviti da se ohladi.

Čuvanje

Osušeno možemo pakirati u papirnate vrećice. Cvjetovi trebaju biti na dnu, a vrh vrećice se veže oko mjesta gdje su stabljike vezane. Drugi način je da se grančice narežu na sitnije komade.

Kako osušiti kopar i od njega napraviti ocat?

Ako ga želimo čuvati duže vremensko razdoblje onda ga pakiramo u staklene teglice koje se mogu dobro zatvoriti poklopcem. Ovako zatvoren može se čuvati do godinu dana.


Povezana biljna vrsta

Origano

Origano

Sinonim: Mravinac, divlji mažuran, mekulica, vranilova trava | Engleski naziv: Oregano | Latinski naziv: Origanum vulgare

Origano je višegodišnja, zeljasta biljka iz porodice usnača (Lamiaceae /Labiaceae). Budući da se radi o kulturi toplog podneblja, na našem je području najzastupljenija u području... Više [+]

Tagovi

Origano Ljekovito bilje Začinsko bilje Sušenje bilja Sušenje origana Mravinac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.