Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zimnica
  • 20.06.2022. 07:30

Kako osušiti kopar i od njega napraviti ocat?

Ukusna začinska biljka koja daje aromu mnogim jelima može se zamrzavati ili sušiti. Za salate se priprema ocat

Foto: Depositphotos/alicjane
  • 1.909
  • 51
  • 0

Kopar pripada grupi omiljenih biljnih začina. Vrlo se lako uzgaja, a sami ga možemo osušiti ili zamrznuti za vlastitu upotrebu. Berba listova obavlja se na dva načina. Na velikim površinama se on kosi, dok kod malih količina listove možemo brati pojedinačno i time produžiti vrijeme berbe.

Zamrzavanje je najlakši način konzervacije, ali sušenjem ćemo sačuvati više vitamina i korisnih tvari. 

Sušenje kopra

Biljni materijal se bere ujutro poslije dizanja rose. Prvo ga je potrebno oprati u mlakoj vodi, a zatim se potapa na 5 do 10 minuta kako bi se izbacile štetne tvari. 

Nakon toga se cijedi u cjedilu i prostre po stolu u tankom sloju po čistom stolnjaku ili platnu.

Možemo ga sušiti u cijelim listovima ili narezanim. Od toga će ovisiti i način čuvanja. Najčešće odvojimo listove od grana i stabljike, jer se one sporije suše. Sam proces ovisi od temperature. I pored toga što su listovi kopra igličasti, potrebno je biti pažljiv jer sporo gube vodu.

Nakon što se osuši, pazite na njegovo osipanje (Foto: Depositphotos/merc67)

U mnogim kućanstvima suše malu količinu kopra. Sveže se nekoliko grančica i objesi naopako na prozračno mjesto. To je najlakši način.

Kada izaberemo sušenje u pećnici prvo je trebamo zagrijati na 40ºC. Svjež biljni materijal rasporedimo u tankom sloju i ostavimo u pećnici na 20 do 25 minuta. Provjerimo osušenost. Ako je potrebno, vratimo u pećnicu na kratko vrijeme.

Najpouzdanija metoda za kućnu varijantu je dehidrator. 

Tijekom procesa često se događa da listovi postaju žuti, gube svoju karakterističnu boju, zbog djelovanja visokih temperatura. Kako bi to spriječili, obavljajte ga na nižim temperaturama ili se tijekom sušenja kopar prekrije krpom.

Ocat s koprom

Potrebno je 0,7 l bijelog vinskog octa, jedna žlica zrna gorušice, jedna žlica grubo samljevenog bijelog papra, jedna žlica šećera i dva do tri struka kopra.

U ocat staviti gorušicu, papar i šećer te zakuhati. Isključite štednjak. Poklopi se i ostavi do sljedećeg dana kada se procijedi. U boce stavimo prosušeni kopar i zalijemo prokuhanim octom. Boce dobro zatvorimo i čuvamo na prohladnom mjestu.

Spremno je za upotrebu nakon tri tjedna. Koristi se prvenstveno za salate, a najbolje je za onu od krastavca.


Tagovi

Sušenje kopra Kopar začin Kako Čuvanje kopra Ocat s koprom


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zagorska smokva danas :(
Foto: Facebook/Volim Zagorje
https://tinyurl.com/5kb3udrs