Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kadifica u vrtu
  • 11.09.2023. 07:30

I kad uvene, kadifica ostaje korisna: Kako sačuvati sjeme, što s osušenom?

Kadifica je nezahtjevna cvjetna vrsta koju možemo na više načina iskoristiti i kad se osuši

Foto: Depositphotos/katmoy
  • 12.096
  • 641
  • 0

Cvjetna vrsta bez koje ne možemo zamisliti vrtove i dvorišta je kadifica (Tagetes). Osim što je dekorativna, ima puno korisnih osobina, odbija razne štetnike i poboljšava kvalitetu tla. 

Dugačak je popis štetnih organizama koji izbjegavaju mjesta gdje ona raste. Odlična je u zaštiti od krumpirove zlatice, nematoda, kupusovog bijelca, lukove i mrkvine muhe, zemljišnih nematoda. Njeni grmovi potiskuju neke jake korove.

Sačuvajte sjeme

Nezahtjevna vrsta će cvjetati do prvog mraza, a jesen je period kada sakupljamo njeno sjeme. Dovoljno je otkinuti osušene cvjetne glavice i ukloniti suhe latice. U cvjetnoj čašici se nalaze mnogobrojne sjemenke koje su tanke, duguljaste, crne.

Sakupljanje obavite po sunčanom i suhom danu. Najbolje se čuva u papirnatim vrećicama ili u malim kartonskim kutijama na tamnom i suhom mjestu.

Prekrasna i korisna (Foto: R.Vojnović)

Što s osušenim biljkama kadifice?

Tijekom vegetacije se formiraju veliki grmovi vegetativne mase. Kada se ciklus završi ostaje nam problem što napraviti s osušenim biljkama. Jedno od rješenja je da ih bacimo na kompostnu hrpu. Izuzetno velike grmove je potrebno usitniti. Na hrpi se prekriva slojem zelene ili smeđe organske tvari ovisno u kakvom se stanju nalazi, jesu li grmovi još uvijek zeleni ili su se osušili. Dodajemo i malo prošlogodišnjeg komposta kako bi ubrzali procese razgradnje.

Kako pripremiti kompost od opalog lišća

Grmovi se mogu iščupati ili odrezati na površini zemlje, što je bolja opcija. Kada korijen kadifice ostane on će još dugo ispuštati korisne tvari, poboljšava sastav i strukturu tla, sprečava ispiranje biljnih hraniva, povećava propusnost vlage i zraka.

Ostaci grmova se mogu zaorati, koristiti za malčiranje gredica ili ukopati u zemlju. Jagodama će blizina kadifica goditi. Kada ih zakopamo u zemlju štite piliće od napada nematoda i drugih štetnika.


Povezana biljna vrsta

Tagetes

Tagetes

Sinonim: - | Engleski naziv: - | Latinski naziv: -

 - Više [+]

Tagovi

Kadifica Tagetes Biljni ostaci Protiv insekata Protiv nematoda Kompostiranje Sjeme kadifice Kako uzeti sjeme


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Prozor-Rami počela dvodnevna manifestacija Međunarodni sajam šljive, na kojem sudjeluje oko 90 izlagača iz BiH i RH.🌞💜