Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Listinac
  • 02.11.2022. 07:30

Kako pripremiti kompost od opalog lišća - listinac?

Proces kompostiranja se može ubrzati. Koristi se za poboljšanje plodnosti zemljišta, sjetvu te sadnju voća i povrća.

Foto: Depositphotos/fotomem
  • 3.469
  • 157
  • 0

U ovom dijelu godine je puno opalog lišća kojeg možemo iskoristiti za pripremu komposta - listinca. Kako listovi sadrže brojne mineralne elemente možemo dobiti prirodno gnojivo za prihranu raznih biljnih vrsta koje uzgajamo. Osim toga, primjena listinca povećava sadržaj vlage u zemljištu i poboljšava njegovu strukturu.

Za pripremu se koristi zdravo lišće, a treba izbjegavati zaraženo patogenima jer može poslužiti kao izvor infekcije. Prije kompostiranja potrebno je obaviti usitnjavanje i reguliranje vlažnosti. Ako su listovi suhi zalijeva se vodom kako bi se potaknuli procesi kompostiranja. Manja količina humusa i zelene trave dodaju se vlažnom lišću.

Može li se kompostirati lišće oraha?

Kako bi izbjegli zbijanje vlažne mase dodaju se sitnije grančice koje će osigurati rastresitost. Dobiveni kompost ima mrvičastu, rahlu strukturu, a na dodir je mekan, nježan i osjeća se vlaga.

Priprema komposta

Sam proces pripreme je jednostavan. Potrebno je osigurati mjesto za kompostiranje, sakupiti i usitniti lišće i druge organske tvari. Obično se sakupljena i usitnjena masa odlaže u kompostne gomile ili jame, ali i u namjenske vreće. Najčešće se koriste gomile ili hrpe na površini zemlje. Napravi se ograda s tri strane, a četvrta su pokretna vrata. Jeftina izvedba je da se iskoriste drvene palete, a sada postoje i plastični komposteri.

Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća (Foto: Depositphotos/Kassandra2)

Sakupljeni materijal se slaže u slojevima i smjenjuje s prošlogodišnjim kompostom ili humusom, pokošenom travom, slamom, sijenom, grančicama, organskim otpadom. Nikada u hrpu ne dodajite životinjski otpad, zaražene i trule plodove voća i povrća, zaražene biljne ostatke, jer će se razviti procesi truljenja, neugodan miris, privući štetnici i smanjiti kvaliteta komposta.

U prirodi se lisna masa raspada tijekom dvije do tri godine, a brzina ovisi o mnogim faktorima. Brže se kompostira lišće listopadnih vrsta. Što je bolje usitnjeno to će proces teći brže. Dodavanje zelene svježe mase, stelje ili stajnjaka dodatno obogaćuje hrpu dušikom i korisnim mikroorganizmima.

Obratite pažnju na vlažnost, tijekom toplih, vrelih dana neophodno je zalijevanje, a jednom mjesečno je potrebno obaviti prevrtanje mase.

Primjena poboljšava zemljište

Kvalitetan listinac se može primijeniti u proljeće prilikom sjetve ili sadnje voća, povrća, ukrasnog, začinskog i ljekovitog bilja. Dodaje se u svaku sadnu jamu prilikom sadnje sadnica ili se ravnomjerno rasipa po gredici.

Kako pripremiti prirodna gnojiva - od bilja, komposta, stajnjaka i pepela?

Možemo ga koristiti kao materijal za malčiranje. Kada se nanese u sloju debljine od 10 do 15 cm sprječava nicanje korova, poboljšava vodno-zračne osobine zemljišta i sprječava stvaranje pokorice na površini.

Dobro odgovara češnjaku, crvenom luku, mrkvi. Koristi se za pripremu supstrata za bilje u posudama.


Tagovi

Kompost Kompostiranje Opalo lišće Priprema komposta Listinac


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]