Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cjenovni udar
  • 03.03.2022. 11:00

Cijene energenata i repromaterijala muče cvjećare, pomoć trebaju i proizvođači jagoda

Imamo industrijsku cijenu struje i plina. Prvi smo bili pogođeni još prošle jeseni, kazao je za Slavonskobrodsku televiziju proizvođač cvijeća Dražen Škledar. Da nije lako, kaže i proizvođač jagoda Tomislav Lovinčić.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.858
  • 20
  • 0

Radno je ovih dana u plastenicima obitelji Škledar. Brojne cvjetne sadnice različitih vrsta pripremaju se za nadolazeću sezonu, a poskupljenja unazad nekoliko mjeseci nisu poštedjela ni cvjećare ni povrćare.

"Konkretno kod mene su to energenti jer imam industrijsku cijenu struje i plina. Mi smo prvi bili pogođeni još prošle jeseni", kazao je za Slavonskobrodsku televiziju proizvođač cvijeća Dražen Škledar. Kako pojašnjava, kilovat plina je prije koštao 6,50, a sada je 12 kuna dok je cijena tone peleta iznosila 1.700 kuna, a sada je na oko 2.400.

Uz energente poskupjelo je i sve ostalo. Supstrat za cvijeće oko 30 posto, sadnice od 20 do 30, skočila je i cijena plastičnih lončića od 10 do 20 posto. Međutim, Dražen je ipak dio repromaterijala osigurao nakon prošle sezone.

"Na kraju svake sezone u jesen kupimo onoliko repromaterijala za koliko imamo novaca. Normalno, nešto si ostavimo i za nepredviđene troškove", dodaje Dražen. Kako kaže, svakih godina cijene rastu pa uvijek tako gleda da uštedi, no ovo je sada ogromna razlika.

Uštede na gnojivu nisu rješenje

S cijenama repromaterijala muku muče i proizvođači jagoda.

"Poskupljenje je zahvatilo i nas iako možda ne toliko žestoko kao ratare. Za oko 50, 60 posto skuplja su gnojiva, a koristimo vodotopiva koja je za sada zaobišlo toliko ekstreman rast cijene iako ni ovaj skok nije mali", kazao je proizvođač jagoda Tomislav Lovinčić.

Uslijed poskupljenja neki proizvođači tražit će alternative. Uštede po pitanju gnojiva kaže Lovinčić nije pametno raditi, pogotovo kada su jagode u pitanju. One su visoko dohodovna kultura i traže dobru zaštitu, ali i prihranu. "Ako pogriješimo nećemo imati roda. Vjerojatno ćemo više prodavati maloprodaji", kazao je.

Repromaterijal poskupio povrćarima i voćarima - gdje su oni u Programu pomoći?

Iako su u mjeru pomoći koju je Ministarstvo poljoprivrede donijelo uključeni samo ratari, pomoć je potrebna i voćarima, povrćarima, ali i cvjećarima. "Svaka bi nam pomoć dobrodošla jer smo i mi u problemima kao svi ostali. Vidjet ćemo kakve će biti odluke vlade pa ćemo se po tome ravnati", napomenuo je Lovinčić dodavši da će nastaviti raditi kao da ništa neće dobiti pa ako što bude bit će super.

"Znam da će ljudi dizati cijenu koja neće biti u skladu s povišenjem cijene energenata već će biti minimalna korekcija", komentirao je Škledar. Kako napominje, maćuhice su godinama koštale tri kune, a sada bi mogle poskupjeti za jednu kunu.

Više pogledajte u emisiji Život i zemlja:


Tagovi

Tomislav Lovinčić Dražen Škledar Cijene Repromaterijal Energenti


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Slavonskobrodska televizija

Mile Budaka 1/4, 35000 Slavonski Brod, Hrvatska
tel: +385 (0)35 210 250, e-mail: sbtv@sbtv.hr web: http://sbtv.hr/